APK vs AAB Karşılaştırma – AAB Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

APK vs AAB mücadelesi gitgide büyüyor. Google tarafından geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamaya göre APK kavramını tarihe gömecek yeni bir teknoloji tanıtıldı. Bu teknolojiye AAB adı verildi ve artık yeni telefonlara indirilen uygulamaların uzantısı AAB ismini almaya başladı. Fakat birçok kişi APK ile AAB arasındaki farkı bilmiyor ve neden böyle bir değişikliğe gidildiği hakkında fikir sahibi değiller. Bizler de bu bilinmezlere açıklık getirmek amacıyla APK vs AAB karşılaştırması yapacak, AAB hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri sizlerle paylaşacağız.

APK vs AAB Nedir?

APK bilindiği üzere yıllardır Android uygulamalarının paketlemelerine verilen uzantıydı. Fakat geçtiğimiz zamanlarda bu teknolojinin eskidiğini ve kullanılamaz olduğunu düşünen Android ve Google geliştiricileri AAB ismine sahip yeni bir paketleme sistemi geliştirildiler. APK ile ABB isimlerinin açılımı da şu şekilde:

  • .apk – Android Application Package
  • .aab – Android App Bundle

İsimlerden de anlaşılacağı üzere, apk dosyaları bir uygulamaya ait tüm dosyaları içerisinde barındırırken, aab dosyaları yalnızca gerekli dosyaların indirilmesini sağlayarak diğerlerini ihtiyaç dahilinde çevrimiçi olarak çekiyor. Böylece birçok konuda avantaj sağlanabiliyor.

APK yavaş yavaş tarih olmaya başladı ve artık günümüz güncel uygulamalarında kullanılan bir sistem değil. Bunun yerine Google Play üzerindeki neredeyse tüm uygulamalar AAB sistemine geçiş yapıyor.

APK vs AAB Nedir?
APK vs AAB Nedir?

APK ve AAB Arasındaki Farklar Nelerdir?

Temel olarak bu iki uygulama arasındaki farkı yukarıda belirttik. Fakat bunu detaylandırmamız gerekirse, APK vs AAB arasındaki farkı şöyle listeleyebilmemiz mümkündür:

  • AAB ile dosyalar gerekli olduğu halde indirildiği için APK dosyalarına göre çok daha düşük boyutlu olmaktadır. Böylece bir uygulamanın cihazda kapladığı alan gittikçe azalmaktadır.
  • APK büyük bir dosya olduğu ve içerisinde de birçok detay barındırdığı için parçalaması ile kurulumun yapılması AAB dosyalarına göre çok daha uzun sürmektedir. Bu açıdan incelendiğinde AAB daha pratik bir kullanıma sahiptir.
  • AAB dosyalarının cihazı analiz etme özelliği bulunmaktadır. Böylece yüklenen uygulamanın cihazda nasıl görüntüleneceği ve kullanılacağına dair bir ekosisteme bürünmesi mümkün olacaktır. Bu durum da hem telefonun sağlığı hem de performansı açısından olumlu bir sonuç doğurur. APK dosyalarında böyle bir özellik bulunmamaktadır.
  • AAB formatı kolaylıkla diğer işletim sistemlerine uygulanabilir. Böylece diğer cihazlarda da bir uygulamayı kullanmak ve paylaşmak oldukça kolay olacaktır. APK dosyaları yalnızca Android sistemine özel dosyalardan oluşur ve kesinlikle dönüştürülemez.

Kısacası APK büyük bir kalabalık ve zaman zaman zararlı bir dosya bütünü olabilirken, AAB tüm bunların üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Böylece hem daha kararlı ve hızlı hem de telefon sağlığını önemseyen uygulamalar yüklemek mümkün olacak.

AAB Dönüşümü Nasıl Sağlanacak?

Google bu hizmeti uzun bir zaman önce hizmete soktu ve uygulama geliştiricilerine bu bilgiyi iletti. Bu yüzden şu an Google Play üzerinde bulunan uygulamaların neredeyse hepsi AAB altyapısını kullanıyor. Ayrıca yeni gelen Android sürümleri ile birlikte (Android 9, 10 ve 11) APK desteği tamamen kaldırılıyor. Böylece yeni telefonlarda artık APK kelimesini dahi duymamız mümkün olmayacak. Ayrıca Telefona AAB Nasıl Yüklenir? başlıklı içeriğimizi incelemek isteyebilirsiniz.

AAB Dönüşümü Nasıl Sağlanacak?
AAB Dönüşümü Nasıl Sağlanacak?

İçeriğimizde tüm detayları ile APK vs AAB konusunu incelemeye çalıştık. Sizin de artık APK indirmek yerine AAB dosyalarının nasıl indirildiğini öğrenmeniz ve bu dosyaları indirmeniz telefonunuzun sağlığı açısından çok daha iyi olacaktır. Umarız içeriğimiz sayesinde bu sistemleri iyi bir şekilde anlayabilmişsinizdir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu