Baskı Balata Nedir? Baskı Balata Neden Biter?

Baskı balata araç sahibi olanların kesinlikle bilmesi gereken en önemli konulardan biridir. Peki baskı balata nedir? Araç açısından önemi nedir, nasıl çalışır?

100 yıllık gibi çok eski bir zamanda gelişimi yapılan bu sistem motorda bulunan mekanik gücün iletilmesini sağlar. Ayrıca motorlu araçlarda en çok dikkat edilmesi gereken noktadır. Düzensiz kullanımı sonucu ise hızlı bir şekilde bitecektir. Üstelik işçilik açısından ve parça maliyeti açısından oldukça külfetlidir.

Ayrıca bakınız: kompozit malzeme nedir?

Baskı Balata Nedir? Çalışma Prensibi

Temel olarak araçlarda ki kusursuz vites geçişini sağlar. Debriyaj balatası, vites ile motor arasında ki gücü aktarır. Debriyaja baskı uygulanması durumunda vites ile motor arasında ki bağlantının kopmasını sağlar ve böylece aracın boşta çalışmasını sağlayarak vites geçişi için kolaylık sağlar.

Bakım ve Kullanımın Önemi

baskı balata nedir 2
baskı balata

Baskı balatanın sorunsuz olması daha iyi kavrayış ve bununla birlikte aracın da daha iyi bir performans göstermesini sağlayacaktır. Ancak baskı balatanın kötü kullanıldığı ve yıpratıldığı durumlarda balata ömrü bitmiş demektir. Böyle bir durumda motordan gelen enerjiyi gerekli organlara ulaştırmak güçleşecektir.

Sonrasında ise araç son derece zorlanarak aşırı sarsıntılı bir şekilde harekete geçecektir. İşte tam olarak bu yüzden bakım ve kullanım oldukça önemlidir. Özellikle birçok araç kullanıcısı trafik esnasında hızlı hareket edebilmek ve seri vites geçişleri sergileyebilmek için sol ayağını debriyajın üzerinde tutar. Bu durum baskı balatanın bitmesine neden olur ve çok yanlış bir kullanımdır.

Peki, Baskı Balatanın Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

İlk belirti araçta şiddetli titremedir. İkinci belirti ise gaza baskı uygulanmasına karşılık aracın bir türlü hızlanamamasıdır.

Ortalama olarak iyi kullanılmış bir paça 4-5 yıl içerisinde yılda 50.000 – 60.000 km çalışması görülür. Bu rakamlar tabi ki şoförlük konusunda ki ustalık ile orantılı olarak değişebilir.

Baskı Balatayı Bitiren Nedenler

İşte araç kullanıcılarının bu konuda dikkat etmesi gereken hususlar.

  • Araç çalışır vaziyetteyken ayağın debriyaj üzerinde tutulması
  • Aracın aşırı yük ile zorlanması
  • Yokuşlarda yarım debriyaj uygulanması
  • Kalkışlarda devrine uygun hareket etmeme
  • Araç için uygun parçanın kullanılmaması
  • Hatalı üretim, birden fazla değiştirilme sonucu oluşan birleştirme hataları

İşte bu gibi sebepler balata ömrünüzün kısalmasına neden olur. Bakım ve onarıma özen göstermek cebiniz açısından en karlı seçenek olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu