Bebeğin Diş Sağlığı İçin Ne Yapılabilir

Bebeklerde diş sağlığı çok önemlidir. Bebekler, genellikle doğumdan sonraki dört ile sekiz ay arasında diş çıkarmaya başlar. Bebeklerin diş sağlığı için annelerin kritik dönemde kendi sağlıklarına özen göstermeleri çok önemlidir. Bebeklerde ilk dişler alt çenede ve üst ön kısımda çıkar. Bu dişler genellikle diğer dişlere göre aralıklıdır. Ayrıca bakınız: Bebeklerde yüksek ateş
Bebeğin Diş Sağlığı Neden Önemlidir?
Bebeklerin dişleri anne adaylarının hamilelik süreci boyunca gerekli besinleri takviye etmesi açısından önemlidir. Annelerin bu süreçte özellikle kalsiyum, potasyum, mineral ve diğer gerekli vitaminleri temin etmesi bebeğin diş sağlığı açısından kritik bir öneme sahiptir. Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren vücutlarında depoladıkları bu vitaminleri kullanarak diş yapıları gelişmeye başlar.
Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Bebeklerin diş minelerinin güçlü olması dişlerini çürüğe karşı daha dirençli hale getirir. Bebeklerin dişlerini doktorların veya uzmanların tavsiye ettiği şekilde florlu su ile altı ayda bir gargara yapmaları çok önemlidir. Eğer florür uygulaması daima ve fazla yapılırsa bu uygulama çocukların ön dişlerinde beyaz lekelenmeler oluşmasına sebebiyet verebilir. Bebeklerin dişleri yumuşak diş fırçasıyla ve uygun diş temizleyicileri ile günlük olarak temizlenmelidir.

Bebeklerin Diş Sağlığında Anne ve Babalara Düşen Görevler Nelerdir?
Bebeklerin dişlerinin yeni şekillenmeye başladığı bu dönemde anne ve babalara önemli görevler düşmektedir. Bu dönemde bebeklerde, bebeklerin diş sağlığını bozucu bazı davranış türleri görülebilir. Özellikle bebeklerde görülen parmak emme, diş sıkma, diş gıcırdatma davranışları bebeklerin diş sağlığını olumsuz yönde etkiler.
Bu davranışlar en geç iki yaşına kadar normal görülebilir. İki yaşından sonra devam eden bu davranışlara anne ve baba bir uzman yardımıyla müdahale etmelidir. Bu konu da anne ve babalara düşen bir diğer görev ise bebeklerin biberon kullanımıdır. Özellikle bebeklere verilen gıdalar içerisinde şekerli besinlerin bulunması ve akşam yatarken bu besin kalıntılarının bebeklerin ağzı içerisinde kalması bebeklerin dişlerinin çok hızlı çürümesine sebep olur.
Bu çürükler tedavi edilmezse dişlerde iltihaplanmalar ve sızlamalar görülebilir ve alttan gelecek yeni dişletin kayıp edilmesine sebep olabilir. Bu nedenle anne ve babalar bebeklerin diş oluşumu ve gelişimi sürecinde kullanılan besinlerin içeriğine ve diş temizliğine özen göstermelidir.