Bilgisayar Bilimleri Nedir? Mezunları Ne İş Yapar?

Üniversite tercihi yaparken bilinmeyen veya adı az duyulmuş bölümlere önyargı ile yaklaşırız. Fakat bu bölümlerden biri hayalinizdeki bölüm olabilir. Bu yüzden önyargı ile yaklaşmak yerine araştırmak ve bölüm hakkında detaylı bilgiye sahip olmak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.
Bu bölümlerden biri olan ve birçok kişi tarafından çok bilinmemesine rağmen oldukça iyi bir eğitim kataloğuna sahip olan Bilgisayar Bilimleri bölümü nedir ve mezunları ne gibi işler yapar sorularına bu yazımızda yanıt vereceğiz.
Bilgisayar Bilimleri Bölümü Nedir?
Bilgisayar bilimleri, bilgisayar ve matematik teknolojilerinin incelendiği ve araştırıldığı bir bilim olarak karşımıza çıkıyor. Diğer mühendislik bölümlerinin yaptığı araştırmalardan ziyade yazılım ve yazılım teknolojileri konusunda araştırmalar yapan bilgisayar bilimlerinde, bir bilgisayarın donanımsal ve yazılımsal yapısının öğrenilmesinin yanı sıra bilgisayar yazılımlarının derinleri ve algoritmaların yapıları öğrenilir.
Bilgisayar teknolojisinin derinlerine inmek ve bu konuda bir araştırmacı olmak istiyorsanız bilgisayar bilimleri oldukça iyi bir bölüm olabilir. Fakat bilgisayar bilimleri ile bilgisayar mühendisliği bölümleri karıştırmamalı ve karşılaştırılmamalıdır.
Bilgisayar Bilimleri Taban Puanları
Bilgisayar bilimleri bölümü özel üniversitelerde açılırken devlet üniversitelerinde şu an yalnızca Dokuz Eylül Üniversitesinde bulunmaktadır. Bu bölüme sayısal puan türünden girilebilir ve 2021 taban puanı 349,71’dir. Sıralama bazında ilk 150.000 içinde bulunarak bu bölümü tercih edebilirsiniz. Bölümün kontenjanı ise 62’dir.
Bilgisayar Bilimleri Ders Kataloğu ve İçerikleri
Bilgisayar bilimleri bölümü içerisindeki ders kataloğu ve derslerin içerikleri oldukça doludur. Bilgisayar bilimleri içerisinde oldukça fazla konuda bilgi sahibi olabilir ve birçok konuda kendinizi uzmanlaştırabilirsiniz. Dokuz Eylül Üniversitesinin ders kataloğunda bulunan dersler şöyledir:
- Bilgisayar Bilimlerine Giriş I-II
- Ayrık Matematik ve Mantık
- İstatistik ve Olasılık
- Görsel Programlama Dilleri (Oyun geliştirme, uygulama geliştirme)
- Algoritmalar ve Veri Yapıları (Temel algoritma mantığı ve algoritma çeşitleri)
- Bilgisayar Mimarisi
- Veritabanı Yönetimi (SQL gibi programlama dilleri)
- Web Tabanlı Programlama (CSS, PHP gibi programlama dilleri)
- Nesneye Yönelik Programlama (Yapay zekâ uygulamaları)
- Algoritmaların Tasarımı ve Analizi
- Bulanık Mantık ve Bulanık Kümeler
- Kombinatoryal Optimizasyon
- Sayısal Çözümleme
Bunların yanında matematik, teknik İngilizce, sayısal geometri gibi temel dersler de bulunmaktadır. Bölüm içerisinde mobil programlama, bilgisayar oyunları, yazılım tasarımı, makine öğrenimi, bilgisayar ağları, yapay zekâ, veri güvenliği, dağıtık algoritmalar, genç girişimcilik, bilim felsefesi, pazarlama gibi birçok seçmeli ders seçeneği de bulunmaktadır. Ayrıca bölüm içerisinde zorunlu staj uygulaması da mevcuttur.

Bilgisayar Bilimleri Mezunları Ne İş Yapar?
Bilgisayar bilimleri ders kataloğundan da anlaşılacağı üzere birçok konuda uzmanlaşmak mümkündür ve yazılım sektöründe her konuda iş bulabilmek mümkündür. Örnek olarak yapılabilecek işler ise şunlardır;
- 4 yıllık lisans eğitimi sonrası yüksek lisans ve doktora ile akademisyen olma fırsatı
- Veritabanı uzmanı ve yöneticisi
- Bilgisayar ve Bilgi sistemleri uzmanı
- Bilgisayar Programcısı (Yazılımcı)
- Ağ Mühendisi
- Sistem Analisti
- Özel sektörde Bilgi İşlem Departmanında çalışma
- Özel sektörde Medya ve Siber Güvenlik alanlarında çalışma
Bunun yanında her türlü sektörde kendilerine iş bulabilmeleri mümkündür. Üretim sektöründen oyun sektörüne kadar birçok noktada iş bulunabilir.
Bilgisayar Bilimleri Mezunları Ne Kadar Para Kazanır?
Bilgisayar bilimleri mezunlarının ne kadar para kazanacağını net olarak söylemek mümkün değildir. Yapılan işe ve tercih edilen sektöre göre gelirde değişim olacaktır. Fakat yeni bir bilgisayar bilimleri mezunu genellikle 3.500TL ile 10.000TL arasında gelire sahip olmaktadır. Kişinin gelişimine bağlı olarak bu gelir artıp azalabilir. Bu yüzden net bir rakam vermek imkansızdır.
Umarız bilgisayar bilimleri konusunda daha detaylı bilgiye sahip olmuş ve bu bölümü de incelenecekler listenize eklemişsinizdir. Teknoloji ve bilgisayar bölümlerinden birini tercih etmeyi düşünüyorsanız bu bölümü de listenize dahil etmeyi unutmayın.