Bilgisayar Donanımlarını Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilgisayar donanımlarını öğrenme işlemi, yeni bir bilgisayara sahip olan veya herhangi bir yazılımı çalıştırıp çalıştırmayacağını bilmek isteyen kullanıcılar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Bilgisayardaki donanımları görme işleminin en kesin yöntemi kasayı açarak incelemek olsa da eğer konu hakkında fikriniz bulunmuyorsa, bazı uygulamalar yardımıyla dakikalar içerisinde bilgisayar donanımlarınızı öğrenebilirsiniz. Ekran kartından işlemciye, bilgisayarınızdaki donanım ögelerini bilmiyorsanız ve donanım öğrenme programı arayışındaysanız doğru içerikte bulunduğunuzu belirtmek isteriz.
Bilgisayar Donanımlarını Öğrenme
Bilgisayar, içerisinde birden fazla farklı amaca hizmet eden donanım parçası barındırmaktadır. Bu parçaların sahip olduğu özelliklere göre bilgisayarınızın performansı da daha fazla olmaktadır. Ve bazı yazılımları çalıştırabilmek için belirli gereksinimlerin üstünde olmanız gerekmektedir. Dolayısıyla bir bilgisayarın sahip olduğu donanım parçalarını bilmek büyük önem taşımaktadır.
PC Donanım öğrenme işlemini yapabileceğiniz, bilgisayarınızda bulunan veya indirebileceğiniz birçok program ile yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden herhangi birini tercih ederek hemen uygulamaya koyulabilir ve dakikalar içerisinde bilgisayarınızdaki tüm parçaları detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu parçaları internet üzerinde aratarak performansınızın ne denli olduğunu görebilir ve buna göre değişim yapıp yapmayacağınıza karar verebilirsiniz.

DxDiag Özelliği ile Bilgisayar Donanımı Öğrenme
DxDiag uygulaması, Windows işletim sistemi ile birlikte gömülü olarak gelen ve kullanıcıya temel donanım bilgilerini sunan bir uygulama olarak öne çıkmaktadır. İçerisinde temel bilgiler yer alsa da özellikle ekran kartı ve işlemcinize dair bilgileri bu ekran üzerinden rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. DxDiag ekranına ulaşmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- “Windows Tuşu + R” tuşlarına aynı anda basarak “Çalıştır” ekranını açın.
- “Aç:” yazısının yanındaki kutuya “dxdiag” yazın ve tamam butonuna tıklayın.
- Karşınıza gelecek uyarıya “Evet” diyerek ilerleyin.
Bu işlem sonucunda karşınıza Sistem menüsü altında detaylar açılacaktır. Burada işletim sisteminizi, işlemcinizi, işlemci detaylarınızı, bellek boyutunuzu ve DirectX sürümünüzü görüntüleyebilirsiniz. Üst menüden “Oluşturucu” veya “Ekran” seçeneğine tıklayarak “Cihaz” başlığı altında ekran kartınızın ismini ve belleğini de görüntüleyebilmeniz mümkündür. “Oluşturucu” sekmesinde yer alan bilgiler dahili ekran kartınızı, “Ekran” sekmesi altında yer alan bilgiler ise harici ekran kartınızı göstermektedir.

BIOS üzerinden Bilgisayardaki Donanımları Görme
BIOS özelliği tüm bilgisayarlarda bulunan ve temel işlemlerin yapılmasını sağlayan bir arayüz olarak bilinmektedir. Gelişmiş anakartların içerisinde bulunan BIOS ekranları, bilgisayara ait tüm detayları içermekte ve bazı değerlerin değiştirilmesini sağlamaktadır. Bu yüzden BIOS ekranını kullanırken dikkatli davranmak gerekir. Eğer BIOS ekranına giriş yapmayı başarabilirseniz, anakart modeliniz, işlemciniz, bellekleriniz ve kanallarınız, depolama aygıtlarınız, soğutucularınız, ekran kartınız gibi birçok detaya ulaşabilirsiniz.
BIOS ekranına genellikle bilgisayarı ilk açtığınızda “F12” veya “DEL” gibi tuşlara art arda basarak ulaşabilirsiniz. Hangi tuşun bu sisteme bağlandığını öğrenmek için bilgisayarınızın modeli ile BIOS bilgilerini internet üzerinde aratabilirsiniz. Fakat BIOS ekranına girdikten sonra sadece inceleme yapmalı ve daha sonrasında “ESC” tuşuna birkaç kez basarak bilgisayarınızı yeniden başlatmalısınız. Aksi taktirde bazı ayarlarda değişiklik yapabilir ve bilgisayarınıza zarar verebilirsiniz.

CMD üzerinden Bilgisayar Donanımlarını Öğrenme
Bilgisayar donanımlarını öğrenmek için uygulanan yöntemlerden bir diğeri Windows içerisinde bulunan CMD ekranını kullanmaktır. DxDiag ile benzer bir yapıya sahip olan ve temel bazı bilgileri bize gösteren CMD ekranı üzerinden donanımlarınızı öğrenebilirsiniz. Fakat bu ekranda biraz daha anlamsız bilgiler ve donanımlardan ziyade içlerinde bulunan performans değerlerini göreceğinizi unutmayın. Bu yöntem için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- “Windows Tuşu + R” tuşlarına aynı anda basarak “Çalıştır” ekranını açın.
- Boşluğa “cmd” yazarak “Tamam” butonuna tıklayın.
- Açılacak olan siyah ekrana “systeminfo” yazın ve “Enter” tuşuna basın.
- Birkaç saniye sonuçların hazırlanmasını bekleyin.
İşlemleri yaptıktan sonra görebileceğiniz üzere buradan direkt olarak donanımlar hakkında bilgi edinebilmek çok mümkün değildir. Genellikle yazılım odaklı bilgiler sunan “systeminfo” komutu donanımlar hakkında bilgi sahibi değilseniz size pek anlamlı sonuçlar vermeyecektir. Ancak detaylı bir analiz için kullanılması tavsiye edilmektedir.

CPU-Z ve GPU-Z ile Donanımları Öğrenme
CPU-Z ve GPU-Z hem işlemcinize hem de ekran kartınıza dair tüm detayları sizlere sunan ve bunların yanında mevcut sıcaklık durumlarını sizlerle paylaşan gelişmiş yazılımlardır. Bu yazılımlar bilgisayarınızda halihazırda bulunmadığı için internet üzerinden indirmeniz gerekmektedir. İndirme işleminden sonra hiçbir kuruluma gerek kalmadan direkt olarak açabilir ve değerleri görüntüleyebilirsiniz. Sahip olunan çekirdekten saat hızlarına kadar her türlü detayı bu uygulamalarda görebilmeniz mümkündür.
CPU-Z programı işlemcinize dair detayları sizlerle paylaşırken, GPU-Z programı ekran kartınıza dair detayları paylaşmaktadır. Bu yüzden ikisini ayrı şekilde indirmeniz gerekmektedir. Düşük boyutlu oldukları ve herhangi bir kurulum gerektirmedikleri için, yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden çok daha kolay bir şekilde verilere erişebilirsiniz. PC Donanımı öğrenme konusunda en çok kullanılan programların bunlar olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

AIDA64 Extreme ile Detaylıca Donanımları Görme
AIDA64 Extreme yazılımı, oldukça detaylı verileri içerisinde barındıran ve bilgisayarınıza dair her şeyi öğrenmenizi sağlayan üçüncü taraf bir yazılım olarak bilinmektedir. Profesyoneller tarafından kullanılan bu yazılım, içerisinde neredeyse her şeyi barındırmakta ve bilgisayarın en ücra köşelerindeki değerleri bile sizlere sunabilmektedir. İlk başta kısa süreliğine ücretsiz bir şekilde kullanabileceğiniz bu yazılım, bir süre sonra kullanım için ücret talep etmektedir.
Bilgisayar donanımlarına detaylı bir şekilde erişmek isteyen biri değilseniz, AIDA64 yazılımına ihtiyacınız yok demektir. Yukarıdaki yöntemlerin her birini uygulayarak istediğiniz tüm bilgilere erişebileceğiniz için, bu yazılımı yalnızca profesyonel kullanımlarda tercih etmeniz önerilir.

İçeriğimizde birden fazla yöntem ile bilgisayar donanımlarını öğrenme işleminin nasıl yapılacağını anlatmaya çalıştık. Umarız burada edindiğiniz bilgiler sayesinde sizler de kısa süre içerisinde bilgisayarınızda hangi donanımların olduğunu öğrenebilmişsinizdir. Yine de en detaylı şekilde öğrenmek için fiziksel olarak kontrol etmeniz tavsiye edilir. Bilgisayar Ekran Kartı Güncelleme Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.