Bilgisayarda ve Android Cihazlarda Ram ve Rom Nedir?

Bilgisayar birçok parçadan, yazılım ve sistemden oluşur. Birçok veriyi saklayarak ihtiyaç duyulduğunda ulaşım imkânı verir. Bilgisayar bir hafıza sistemidir. Bu hafıza sistemlerini oluşturan ram ve rom birimleri bilgisayarı hafızası güçlü hale getiren öğelerdir. Peki, ram ve rom nedir?

Ayrıca bakınız: Wan portu nedir?

Ram Nedir? Ne İşe Yarar?

RamRandom Acces Memory kısaltması olarak kullanılan, bilgisayar ya da akıllı telefonlarda bulunan geçici olarak depolama yapılabilen bir birimdir. Ram içerisinde işletim sistemi, uygulamalar tarafından alınan anlık verilerin tutulmasına yarar.

Uygulamalar kapatıldığında bir süreliğine kadar bu veriler silinmez ve hafızada tutulur. Daha sonra ram üzerinden bilgiler silinir. Ram içerisindeki bilgiler bilgisayara ya da telefon kapandığında, elektrik kesintisinde ya da şarj bittiğinde verileri tamamen siler.

Rom Nedir? Ne İşe Yarar?

Rom, hafızaları elektrik kesilse de şarj bitse de saklamaya devam eden bir hafıza sistemidir. RomRead Only Memory’nin kısaltması olarak bilinir. Okunan veriler bu hafıza içerisinde korunur. Rom içerisinde bulunan veriler okunur ancak yeni giriş yapılamaz.

Rom bellekler bios sistemine benzer. Bios, bilgisayarı çalıştıracak tüm verilere sahiptir. Bu veriler içindeki bilgiler sonsuza kadar saklanır. Rom bellekler bilgisayar haricinde; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, kahve makinesi ve buzdolabı gibi aletlerde de kullanılabiliyor.

ram rom
rom nedir

Rom Çeşitleri Nelerdir?

Rom birimi önemli olan ve değişikliğe uğramaması gereken verileri ömür boyu saklamaya yarar. Bu veriler güncellemeye gerek duyulmadan hazırlanır. Rom çeşitlerinin farklı işlevleri vardır.

Rom Çeşitleri;

  • Mrom
  • Prom
  • Eprom
  • Eeprom

Bu rom çeşitlerinin özellikleri farklılık gösterir. Her birim rom için çalışır.

Rom Çeşitlerinin İşlevleri Nelerdir?

Mrom; tek sefer değiştirilebilen özelliği olan salt okunur bellektir. Prom; programlanabilir özelliğe sahiptir. Eprom; silinebilme ve programlanabilme özelliğine sahiptir. Eeprom; Elektrik kullanılarak silinebilen ve programlanabilen rom türüdür.

Rom ve Ram Arasındaki Fark?

farklar

Rom ve ram arasındaki en önemli fark; ram silinebilir ve yazılabilir özellikli, rom ise sadece okunabilir yapıya sahiptir. Ram, geçici hafıza, rom ise sonsuz hafıza kapasitesine sahip olması aradaki en önemli farklar arasında yer alır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu