Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığı Öğrenme İşlemi Nasıl Yapılır?

Bilgisayarınızın her zaman en iyi performansı verebilmesi için donanımlarınızın en uygun koşullarda çalışması gerekmektedir. Çok iyi donanım ögelerine sahip olmanıza rağmen bazı problemlerle karşılaşıyorsanız, belli başlı durumlara dikkat etmiyor ve donanımlarınıza özen göstermiyorsunuz demektir. Bilgisayarınızın ve parçalarınızın sıcaklık seviyeleri de bu noktada önem taşıyan etkenlerden biridir. Donanımlarınız ne kadar iyi olursa olsun, eğer yüksek sıcaklıklara maruz kalıyorlarsa birçok problem baş gösterecektir. Bunun için bilgisayarınızın sıcaklığını bilmeli ve buna göre önlemler almalısınız. Bizler de bu içeriğimizde ekran kartı ve işlemci sıcaklığı öğrenme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtlandıracağız.
Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığını Öğrenme
Bilgisayarların içerisinde farklı amaçlara hizmet eden birçok donanım ögesi bulunmaktadır ve hepsi elektrik ile çalışmaktadır. Dolayısıyla yüksek yük altında parçaların ısınması beklenen bir durumdur. Fakat yüksek sıcaklıklar hem bilgisayarınızın geneline hem de donanım ögelerine ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden fan ve sıvı soğutma gibi soğutma yöntemleri aktif olarak kullanılmaktadır. Fakat bu tür soğutma işlemlerini yaparken bile bazı durumlara dikkat etmek gerekir. Örneğin uzun zaman boyunca temizlenmemiş ve toz tutmuş bir bilgisayar kasası hava akışını doğru bir şekilde yapamayacağı için, soğutma sistemlerinde istenilen performans elde edilmeyebilir.
Bu ve buna benzer durumlarla karşılaştığınızda, genellikle bilgisayarınızın ısındığını anlayamazsınız. Bunu fark etmenin en bilinen yöntemi bilgisayarın performansındaki değişimlerdir. Fakat bazı durumlarda bunu bile anlamanız oldukça zor olabilir. Bu yüzden bilgisayarınızın ve içerisindeki donanımların sıcaklığını görebileceğiniz uygulamalara ihtiyaç duyabilirsiniz. Bugün yeni nesil bilgisayarlar halihazırda BIOS panellerinde önemli donanımların sıcaklık değerlerini göstermektedir. Bilgisayar içerisine yükleyeceğiniz yazılımlar ile de sıcaklık değerlerini görebilmek mümkündür.

Ekran Kartı ve İşlemci Sıcaklığını Gösteren Program
Bilgisayar donanımları içerisinde en çok işlemi yapan, en fazla enerji tüketen ve dolayısıyla ısınmaya daha elverişli olan iki adet ana donanım ögesi bulunmaktadır. Bunlar tahmin edebileceğiniz üzere bilgisayarın ana işlem birimi olan işlemci ve grafiklerin işlenmesinde kullanılan ekran kartıdır. Zaten yazılımların çoğu bu iki parçanın sıcaklık değerlerini vererek bilgisayarınızın sağlığı hakkında sizi bilgilendirir. Ekran kartı ve işlemci sıcaklığı öğrenmenin birden fazla yolu bulunmaktadır.
BIOS Ekranı Üzerinden Sıcaklık Değerlerini Öğrenme
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bilgisayarınızın ve donanım parçalarınızın sıcaklığını öğrenebileceğiniz en kolay yöntem BIOS ekranı üzerinden öğrenme işlemi olacaktır. Bilgisayarınızın sahip olduğu ana kart marka ve modeline göre bu ekrana girmeniz farklılıklar gösterebilir. Ayrıca bazı BIOS yazılımlarında bu değerler gösterilemeyebilir. Yine de şansınızı denemek istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
- Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve Windows yüklenme ekranını görmeden önce, ana kartınızda belirtilen tuşlara artarda basın. (Bu tuş “Delete”, “F1”, “F10”, “F11” “ESC” gibi tuşlar veya kombinasyonları olabilir.)
- BIOS ekranı açıldıktan sonra sayfalar içerisinde gezerek “Temperature” veya “Sıcaklık” alt başlığını bulmaya çalışın. Veya direkt olarak açılan sayfada sıcaklık belirten değerler arayın.
Böylece kolay bir şekilde bilgisayarınızdaki önemli parçaların mevcut olarak kaç derecede çalıştığını görebilirsiniz. Fakat bu durumda bilgisayarınız yük altında olmayacağı için göreceğiniz değerler sizi yanıltabilir. Örneğin BIOS ekranında işlemci sıcaklığınız 30 santigrat derece gözüküyorsa, aktif kullanımda bu sıcaklığın çok daha fazla artabileceğini unutmamanız gerekiyor. Bu yüzden BIOS üzerinden sıcaklık öğrenme işlemi, birçok bilgisayar bilirine göre sağlıklı bir yöntem değil.

Ekran Kartı Yazılımlarından Sıcaklık Değerlerini Öğrenme
Yeni ve modern bir ekran kartına sahipseniz, bunun yanında kullandığınız yazılım da en güncel sürümde ise yazılım üzerinden hem ekran kartınızın hem de işlemcinizin sıcaklığını öğrenebilmeniz mümkün olmaktadır. Bugün NVIDIA ve AMD ekran kartlarında kendi içlerinde sıcaklık hesaplama ve buna göre çalışma prensibini değiştirme özellikleri bulunmaktadır. Yani sıcaklıklar kritik seviyelere ulaştığında soğutma işlemi için bilgisayarınızın kapanması gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Bu tür durumlarla karşılaşmamak adına, yazılım üzerinden sıcaklık değerlerini takip edebilirsiniz.
Sahip olduğunuz ekran kartına ve yazılımına göre sıcaklık değerlerini kontrol edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey ekran kartınızın yazılımına girmek ve burada “Performans”, “Değerler”, “Sıcaklık” gibi sekmeleri ziyaret etmektir. Bu ekranlarda yalnızca sıcaklık değerlerini öğrenmekle kalmaz, elektrik tüketiminizi, kullanım oranlarınızı, fan hızlarınızı ve saat hızlarınızı da görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca bilgisayarlardan anlayan biriyseniz, bazı ekran kartları için hız aşırtma (OverClock), fan hızı ayarlama gibi çeşitli özellikleri de değiştirebilirsiniz. Böylece çok ısınan donanımlarınızın daha hızlı soğutulmasını sağlayabilirsiniz. Ekran kartı ve işlemci sıcaklığı öğrenme işlemini yapabilmeniz bu kadar kolaydır!
Üçüncü Taraf Yazılımlarla Sıcaklık Değerlerini Öğrenme
Ekran kartı ve işlemci sıcaklığı öğrenme işleminde en sık başvurulan yöntem ise üçüncü taraf yazılımlardır. Bu yazılımlar direkt olarak değerleri size verirler ve sürekli olarak takip etme şansı sunarlar. Bunun için geliştirilmiş olan düşük ve yüksek boyutlu, ücretli ve ücretsiz birçok yazılım bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak şu yazılımları gösterebiliriz:
- Core Temp – En Çok Kullanılan Sıcaklık Öğrenme Programı
- CPU Temp – Core Temp uygulamasının çekirdek bazında sıcaklık takip yazılımıdır.
- AIDA64 – Yalnızca sıcaklık değerlerini görmekle kalmaz, tüm donanım parçalarını inceleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
- SpeedFan – Sıcaklık değerlerinin yanında fan hızlarını ve elektrik kullanımını takip edebilirsiniz.
- HWiNFO – Anlık ve grafiksel olarak sıcaklık değişimlerini takip edebilirsiniz.
Bu yazılımlardan en çok işinize yarayacak olanı hemen ücretsiz bir şekilde kendi web siteleri üzerinden indirebilir, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. Bu yazılımlar sayesinde diğer yöntemlere göre daha detaylı takip gerçekleştirebilmeniz de mümkün hale gelmektedir. Böylece ekran kartı ve işlemci sıcaklığı öğrenme işlemini tamamlamış olursunuz.

Sıcaklık Seviyeleri Nasıl Olmalıdır?
Bilgisayarınızın ve donanım ögelerinizin sıcaklık değerlerini öğrendiniz ancak bunların ne anlam ifade ettiğini bilmiyor musunuz? Bunu öğrenmek için ilk önce bilgisayarınızı tanımanız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse bir dizüstü bilgisayar stabil olarak 40-50 santigrat derece aralığında çalışmakta, ancak iyi soğutma sistemlerine sahip bir masaüstü bilgisayar genellikle 20-30 derece aralığında çalışmaktadır. Bu noktada hem soğutma olanaklarını hem de çevresel faktörleri hesaba katmak, doğru bir sonuç almak açısından oldukça önemlidir. Genelde sıcaklık konusunda verilen bilgiler ise şu şekildedir:
- 60 Santigrat derece altında çalışan parçalar herhangi bir sorun teşkil etmemekte ve normal sıcaklık olarak görülmektedir. Dizüstü bilgisayarlarda bu eşik 70 ile 75 dereceye kadar çıkabilmektedir.
- 75 dereceye kadar sorun olmadığı ancak bilgisayarın bu sıcaklıklarda yük altında olması gerektiği belirtilmektedir. Yani bilgisayarınız boşta bu sıcaklıklara sahipse bir problem olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak oyun oynarken veya yüksek işlemci gücü kullanırken bu sıcaklıklarda endişe etmenize gerek yok.
- 75 derece 85 derece aralığında bir sıcaklığa erişiyorsanız ve bulunduğunuz çevre sıcak bir ortam değilse, bilgisayarınızın soğutmasında problemler baş göstermeye başlıyor demektir. Bu durumda iç temizliği kontrol etmeli ve soğutma sistemlerindeki arızaları gidermelisiniz.
- 90 derece ve üstü sıcaklıklar ise hiçbir şekilde normal olarak kabul edilmemektedir ve ciddi problemlerin olduğunu göstermektedir. Donanımlarınızın uzun sürelerde bu sıcaklıklarda çalışması ciddi zararların meydana gelmesine sebep olabilir.
- Sıcaklık seviyesinin 99 dereceye ulaşması halinde bilgisayar kendini otomatik olarak kapatacak ve soğutma sürecine geçiş yapacaktır. Bu seviyeye erişmeniz halinde bilgisayarınızda kalıcı hasarlar meydana gelme ihtimali çok fazla artacaktır. Bu yüzden dikkatli olmanızda fayda var.

Umarız içeriğimiz sayesinde ekran kartı ve işlemci sıcaklığı öğrenme işlemini başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş ve kendi bilgisayarınız üzerinde deneme fırsatı bulabilmişsinizdir. Eğer yüksek sıcaklıklara erişen donanımlara sahipseniz, bir an önce sorunun ne olduğunu öğrenmeli ve çözüm yöntemlerini uygulamalısınız. Aksi taktirde geri dönülemez problemler ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca Bilgisayar Ekran Kartı Güncelleme Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi de incelemek isteyebilirsiniz.