Element Nedir? Element Tablosu ve Özellikleri Nelerdir?

Element fizik ve kimya derslerinden bildiğimiz bir terimdir. Herhangi bir nükleer olmayan kimyasal reaksiyon ile bileşenlerine ayrılamayan saf maddelere element denir. Elementler atomların çekirdeklerinde bulunan proton yani pozitif yüklü parçacıkların sayısı ile belirlenir. Yani proton sayısı o atomun elementinin atom numarasına eşittir. Gün geçtikçe farklı elementlerde ortaya çıkmaktadır. Bu durum kimya biliminin daha fazla anlaşılabilir olmasını sağlamaktadır. Elementler proton ve elektron kavramları ile de bağlantılıdır.

Ayrıca bakınız: Radyasyon ne demek?

Elementlerin Tarihi Gelişimi

John Dalton yaptığı araştırmalar sonucunda bir elementi oluşturan atomların aynı, farklı elementleri oluşturan atomların da farklı olduğunu ispat etmiştir. Her her element farklı atom sayılarına aittir. Daha sonra Moseley’de elementler hakkında araştırma yapmış, proton ve çekirdek arasındaki bağlantıları bulmuştur. Bu bilgiler ışığında günümüz element kavramı ortaya çıkmıştır.

Elementlerin Özellikleri

Şuan 118 tane element olduğu bilinmekte, bunlardan 92 tanesi doğal diğerleri de yapay olarak elde edilmiştir.

Genel özellikleri şunlardır;

  • Tek tür atomlardan meydana gelirler
  • Saf ve homojen maddelerdir
  • Belirli koşullarda erime, yoğunluk ve kaynama noktaları sabittir
  • Sembollerle gösterilirler
  • Atomik ve molekül yapılı olmak üzere 2’ye ayrılırlar
  • Fiziksel özelliklerine göre katı, sıvı ve gaz olarak ayrılırlar
  • Bazılarının fiziksel özelliklerine göre yanma özellikleri bulunur
  • En küçük yapı taşları atomlardır

Hidrojen H, Helyum He, Bor B, Flor F, Neon Ne gibi sembollere sahiptir. Bu sembolleri almalarındaki sebep de latince isimleridir.

Kullanım Alanları

Elementler hayatımızın her alanında yer alırlar. Farklı elementler farklı amaçlar doğrultusunda kullanılır. Örneğin hidrojen bomba yapımı, ağır sanayi, petrol gibi alanlarda kullanılır. Helyum kaynakçılık, titanyum ve zirkonyum elde edilmesinde kullanılır ve lityum seramik, cam gibi alanlarda kullanılır.

Periyodik Tablo
element tablsou

Elementler atom numaralarına göre gruplara ayrılırlar. 1A, 2A, 3A, 4A, 5A, 6A, 7A VE 8A gibi grup isimleri bulunur. Tabloda periyotlar sütunlar ve gruplar satırlardan meydana gelir. Her grup farklı renklerle gösterilir. Elementlerin hangi grupta olduğu bu şekilde anlaşılır ve özellikleri ortaya çıkar. Kısa kimyasal elementler sınıflandırılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu