Falez Nedir? Falez Çeşitleri Nelerdir?

Bugün sizlerle falez nedir sorusunun cevabını paylaşacağız. Denizlerin dalgalarının gücü tahmin edilemeyecek kadar fazladır. Çok masum görünen bu dalgalar yıllar içerisinde birçok kayacı rahatça aşındırabilir. Bu aşındırma sonucunda ise yeni birçok jeolojik olay meydana gelir. Bu olaylardan biri de falezlerdir.
Falezler oldukça güzel görünüme sahip ve deniz kenarlarında bulunan dik yamaçlardır. Bu yazımızda falez nedir ve falez çeşitleri nelerdir sorularını inceleyeceğiz. (Ayrıca bakınız: kayaç nedir?)
Falez Nedir?
Falez Fransızca kökenli bir sözcük olmakla birlikte, Türkçe kayalıklı sahil anlamına gelmektedir. Deniz, göl ve okyanusların kenarlarında bulunan yüksek yamaçların dalga tarafından aşındırılması ile falezler oluşur. Falezler diğer yamaçlara göre oldukça dik bir yapıya sahiptir. Bir falezin tepesinden denize baktığınızda birleştikleri noktaları görmek için eğilmeniz gerekir. Dünya’daki kıyıların yarısından fazlası falezli kıyılardan oluşmaktadır.
Burada yaşanan doğa olayı aslında dalga ve yamaç erozyonudur. Dalgaların yıllar içerisinde kıyıyı aşındırması sonucu büyük kütleler yıkılır ve gittikçe içe doğru ilerler. Kıyıda bulunan kayaç yapısına göre falezlerin oluşumu uzayabilir veya kısalabilir. Fakat günümüzdeki falezlerin birçoğu son 5000 yıl içerisinde oluşmuştur.

Falez Çeşitleri Nelerdir?
Oluşumlarına ve kaldıkları etkiye göre falezler beş çeşide ayrılmaktadır. Her çeşidin farklı bir görünümü ve farklı bir yapısı bulunmaktadır.
- Çift Falez (Yalıyar), eteğinde birden fazla yarık ve tümsek bulundurur. Bu falez tipinde anlaşılır ki birden fazla kez aşınma ve yıkılma gerçekleşmiştir. Birçoğu oldukça dik bir yapıya sahip olur.
- Canlı Falez (Yalıyar), direkt olarak deniz dalgalarına maruz kalan falezlere verilen isimdir. Bu tür falezler sürekli olarak dalgaya maruz kalmaktadır ve özellikle alt noktalarda yüksek aşınmaya sahiptir.
- Ölü Falez (Yalıyar), artık dalgaların etkisine maruz kalmayacak kadar gerilemiş falezlere verilen isimdir. Taban noktası o kadar aşınmıştır ki artık deniz suyu dipten erişemez. Bu noktaları deniz yüzeyine inmeden görmeniz mümkün değildir.
- Dalan Falez (Yalıyar), süratli bir biçimde denizin altına dalan falezlere verilen isimdir. Arada herhangi bir aşındırma bölümü bulunmamaktadır.
- Yalancı Falez (Yalıyar), tektonik yapılara bağlı olarak oluşmuş, herhangi başka bir karayla bağlantısı bulunmayan ve dalga aşındırmasına maruz kalmış dikliklere verilen isimdir.
Ülkemizde Karadeniz ve Akdeniz kıyılarında birçok faleze rastlamak mümkündür. Ancak Ege bölgesinde çok fazla falez bulunmamaktadır. Özellikle Antalya’nın birçok noktasında falezlerle karşılaşmak mümkündür.