Fotosentez Nedir? Fotosentez Denklemi nedir?

Fotosentez olayı, güneş ışınları yardımı ile enerji alarak bitkiler ve bazı bakteri türleri tarafından yapılan işleme denir. Fotosentezin iki adet türü bulunmaktadır. Bu fotosentez süreçleri, oksijenli fotosentez türü ve anoksijenik fotosentez türleridir.
Bu iki fotosentez türünün çalışma prensipleri birbirine oldukça benzemektedir. Fakat günümüzde en yaygın olan fotosentez türü oksijenli fotosentez türüdür. Oksijenli fotosentez türü en fazla bitkiler üzerinde görülmektedir. Ayrıca bakınız: Kan nedir?

Oksijenli Fotosentez Nedir?
Oksijenli fotosentezin çalışma prensibi tüm solunum organizmaları yolu ile üretilmiş olan karbondioksit alır ve oksijene çevirerek tekrar havaya salar. Anoksijenik fotosentez türü ise su dışında bulunan elementleri kullanmaktadır. Anoksijenik fotosentez genel itibari ile bizlere öğretilmeyen ve bizden uzak tutulan fotosentez türüdür. Anoksijenik fotosentez türünün oksijenli fotosentez türünden farkı ise oksijen üretememesidir.
Fotosentez Denklemi Nedir?
Her iki fotosentez türü de karmaşık yapıya sahiptir. Ayrıca çok aşamaya sahip olan fotosentez türleri kimyasal denklem yardımı ile kısa şekilde özetlenebilir.
Fotosentez formülü aşağıdaki gibidir:
– 6 CO2 + 12 H2O + Işık Enerjisi ve c6 H12 O6 + 6O 2 + 6 H2O

Yukarıda yazılmış olan formül sayesinde oksijenli fotosentez ve anoksijenik fotosentez türlerinin toplam olarak birleştirilmiş formülü gösterilmiştir.
Fotosentez Aparatları Nelerdir?
Fotosentezin işlemini kusursuz şekilde yerine getirebilmesi için bazı bileşenlere ihtiyacı vardır. Bu bileşenler sırasıyla şu şekildedir;
Pigment Bileşeni : Pigmentler genel özellikleri itibari ile bitkilere, alglere ve bakteri canlılarına renk veren moleküllerdir. En önemli görevleri ise güneş ışıklarını sorunsuz şekilde yakalamaktır. Farklı renklere sahip olan pigmentler ışığın farklı türdeki dalga boyutlarını emmektedir.
Anten Bileşeni : Bu bileşenin özelliği ise pigment moleküllerini proteinlere bağlar bunun sonucunda ise ışığa ve birbirlerine doğru hareket etme esnekliği kazandırır. 100 ile 5000 pigment arasında oluşan moleküller geniş bir anten şeklinde koleksiyon oluşturur. Bu yapı ise güneş ışıklarını fotonlar şeklinde etkili şekilde yakalamaktadır.
Sonuç olarak ışık enerjisi, kimyasal enerjiye dönüşebilmekte ve pigment protein komplekslerine aktarılması sağlanmaktadır. Bitkiler de ışık enerjisi klorofil yardımı ile pigmentlere aktarılır.
İçerik önerisi => Phd ne demektir?