Gökkuşağı Nedir? Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Meteorolojik bir doğa olayı olan gökkuşağıyağmur yağdıktan sonra ortaya çıkar. Yağmur damlalarına yansıyan güneş kırılmaya uğrayarak renkli bir hal alır böylece gökkuşağı ortaya çıkar. Dağılma ve yansımanın olması nedeniyle belirgin olarak görülür. Damlalar büyük ise daha belirgin, küçük ise daha silik bir biçimde gözlenmektedir. Ayrıca dikkatinizi çekebilir: Renklerin anlamları

Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Yağmur yağdıktan sonra meydana gelen damlalara güneş ışığı doğru açıyla gelir ve ışığın kırılmaya uğrayarak yansımasına neden olur ve daha sonra ışık dağılır. Yansıma olayında ışığın geliş açısı ve dönüş açısı aynı iken, kırılma anında açı değişliğe uğramaktadır. Dağıtılan ışık, gökkuşağı şeklinde gökyüzünde gözükmeye başlar. Damlaların hacmin büyük olması, gökkuşağının daha net gözükmesine yola açar. Gökkuşağı oluşması için, Güneş ışınları ve yağmur damlaları en önemli iki etkendir. Diğer önemli nokta ise, Güneşin gökyüzünde bulunduğu konumudur.

Gökkuşağını Oluşturan Renkler

Gökkuşağında genel olarak kırmızısarımaviyeşillacivertmor ve turuncu renkleri hakimdir. Kırmızı en dışta yer alırken mor ise iç kısımda gözükür. Bazen yarım bir çember olarak görülürken bazen de yay şeklinde gözlenir. Gökkuşağının bulunduğu konum, güneşin konumuna göre farklılık gösterir. Güneş yükselirken, gökkuşağı alçalır. Sabah ve akşamları yağmurdan sonra gökkuşağını görmek daha mümkündür.

Gokkusagi Nedir Gokkusagi Nasil Olusur 2

Gökkuşağının Çeşitleri

Gökkuşağı çeşitleri şunlardır;

  • Gökkuşağı türünün ilki birincil gökkuşağı olup, tepe açısı 42 derecedir.
  • Diğer türü ise ikincil gökkuşağı olup, bu türe çok sık rastlanmaz.
  • Gökkuşakları arasında ara sıra görülen küçük gökkuşağıdır ve renkler bu gökkuşağında sınırlıdır.

Birincil Gökkuşağı

En sık görülen gökkuşağı türüdür. Mor renk içeride yer alırken kırmızı renk ise dışta gözükmektedir. İlkel gökkuşağı olarak da adlandırılmaktadır. Bur türde renklerin sırası içten dışa doğru; mor, mavi, lacivert, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı olarak gözlenir.

İkincil Gökkuşağı

Bu gökkuşağı türünde; Mor renk dış kısımda bulunurken, kırmızı renk ise iç kısımda bulunur. Zayıf biçimde yansıma gözlenir.

Küçük Gökkuşakları

Bu gökkuşağı türünde kırmızı ve yeşil renkler hakimdir. Bu ufak gökkuşaklarında renkler sınırlı olup, Birinci gökkuşağında iç kısımda, ikinci gökkuşağında ise dışında bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu