Hacker Nedir? Lamer Nedir? Siyah Şapkalı Hacker ve Beyaz Şapkalı Hacker Arasındaki Fark

Bu yazımızda sizlerle hacker nedir , lamer nedir , siyah şapkalı hacker ve beyaz şapkalı hacker ne demektir konusunu paylaşacağız. Teknolojinin geliştiği günümüzde hemen hemen herkes internete bağlanabilen cihazlar kullanıyorlar. Günlük yaptığımız işlemlerin büyük bir kısmını internet üzerinden yapıyoruz. Günümüzde 4 milyardan fazla internet kullanıcısı var ve bunların 3 milyarı sosyal medya kullanıyor. İnternet ve teknoloji konuları artık insanların esas ilgi odağı oldu. Ne yazık ki internetin faydaları ile birlikte zararları hatta güvenlik açıkları gibi tehlikeleri de vardır.

Eğer bir hack saldırısına uğrarsanız hayatınız baştanbaşa değişebilir, kimlik bilgileriniz, gizli bilgileriniz, banka kartı şifreleriniz çalına bilir, bütün malınızı kaybederek borç batağına saplanabilirsiniz. Günümüzde birçok şirket, banka, hack saldırılarının kurbanı olmuşlardır.

Lakin hack saldırıları sadece finansal değil siyasal anlamda da yapılabiliyor. Wikileaks belgelerinin ortaya çıkarılması, Türkiye resmi devlet hesaplarının Anonymus isimli bir hack grubu tarafından ele geçirilmesi gibi durumlar buna örnek olabilir. Bu tür hack saldırıları protesto niteliği taşıyor ve yapılan saldırılar onları dünya gündeminde tutuyor.

Hacker Nedir?

hacker nedir

Hacker derken ilk önce akla kötü amaçlı bilgisayar korsanları geliyor. Lakin hackerlar sadece site ve bilgisayara sızmaz, database, sistem ve yazılımlara da ulaşabiliyorlar. Bu insanların üstün bilgisayar ve yazılım ve sistem bilgileri vardır. Her hackerın kendine has hack yöntemi vardır. Genelde 20’li yaşlarında olan bireylerin hackerlığı daha iyi yaptığı düşünülüyor. Hackerlik uzaktan basit iş gibi görünüyor lakin düşünüldüğünden de daha zordur ve yetenek, uğraş ve çokça sabır gerektiriyor.

Bir hackerın hayatını anlatan Mr. Robot dizisi 2016 senesinde “En İyi TV Dizisi” ödülünü kazandı. Bu da artık insanların odağında polisiye ve aksiyon değil internet ve teknoloji konulu filmlerin olduğunu gösteriyor.

White Hat ve Black Hat Hackerler Farkları

hacker

İki türlü hacker vardır; Siyah şapkalı (Black Hat) hacker ve beyaz şapkalı (White Hat) hacker. Siyah şapkalı hackerlar kötü amaçlı hackerlardır ve güvenlik ihlalleri yapar, kredi kartı bilgileri çalarak bilgi hırsızlığı yapar, web sitelere, bankalara, şirketlere ve devlet kurumlarına zarar verir, terörizm, dolandırıcılık gibi zararlı eylemlerde bulunurlar.

Beyaz şapkalı hackerlar ise aksine zarar verme amacı taşımazlar. Siyah şapkalı hackerlarla eş düzeyde bilgilere sahiptirler. İnsan psikolojisinden anlamaları sayesinde saldırganların saldırı biçimlerini tahmin edebiliyorlar. Beyaz şapkalı hackerlar CEH (Certified White Hat Hacker) olarak da tanınırlar. “Siber alem muhafızları” olarak da tanımlanan beyaz şapkalı hackerlar yeteneklerini savunma ve güvenlik amacı ile kullanarak kurum ve şirketlere saldırılardan korunma ve olası saldırı durumunda nasıl davranacaklarına dair danışmanlık yaparlar.

Lamer Kimdir?

Lamer bir jargonudur. Bu jargon başkalarını rahatsız eden kimseleri tanımlamak için kullanılırdı. İnternet dünyasında ilk kullanıldığı zamanlarda cracker’lara yani şifre kırıcılara ve phreaker’lara yani ücretsiz olarak telefonla konuşmak için telekomünikasyon ağlarına sızan kimselere verilen bir ad idi. Bu kişiler kendilerinin hacker olduğunu iddia etseler de saldırı içgüdüleri öğrenme içgüdülerini baskıladığı için bir hacker kadar bilgiye sahip olamazlar. Çoğunlukla hazır kod ve Trojan kullanırlar ve Phishing yazılımlarla sosyal medya hesapları çalmaya çalışırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu