Hava Olayları Nasıl Oluşur? (Kar, Yağmur, Dolu, Kasırga, Tayfun, Hortum, Sulusepken)

Hepimizin ruh hali hava durumuna göre değişir. Ve hava olayları günlük hayatımızı oldukça önemli bir ölçüde etkilemektedir. Fakat tüm hava olayları hakkında birçok kişinin bilgisi bulunmamaktadır. Birçok kişi havanın açık veya kapalı olduğunu belirtir ancak geri kalanı hakkında pek bilgi sahibi olamaz. Havanın nasıl olduğunu anlamak ve önümüzdeki saatlere ne olabileceğini tahmin edebilmek de hava olaylarının hepsini bilmekle olur. Biz de bu yazımızda tüm hava olaylarını inceleyecek ve nasıl oluştuğunu öğreneceğiz.

Ayrıca bakınız: Sera etkisi nedir?

Hava Olayları Nasıl Oluşur?

Hava olayları ısı, hava basıncı ve nem düzeylerinin sürekli değişken olmasından kaynaklanır. Ayrıca bulunduğunuz bölgenin ekvatoral konumu da hava olaylarının oluşmasında oldukça önemli bir etkendir. Güneşin bir bölgeye çarpma açısına göre o bölgede iklim ve mevsimler daha farklı yaşanabilir. Ancak bildiğimiz mevsimler Güneş’in konumundan oluşmaktadır.

Kırağı Nasıl Oluşur?

Kar veya yağmur yağmadan belli noktalarda buzulların oluştuğunu gördüyseniz bu olaya kırağı denir. Herhangi bir yağış söz konusu değildir ve sadece havadaki buharın cisimler üzerinde aşırı olarak yoğuşması ile oluşur. Bu durumda belli yüzeylerde donuk cisimler ve bitkiler görebilirsiniz. Oldukça soğuk bölgelerde görülür ve ülkemizde az da olsa kış mevsiminin başında bazı bölgelerde görülür.

Sulusepken Nasıl Oluşur?

Çok nadir görülen bir hava olayı olarak bilinen sulusepken, kar ile yağmurun aynı anda yağması anlamına gelmektedir. Havanın soğukluğundan ötürü bazı bulutlarda su kar halini alır ancak bir kısmı da yağmur olarak kalmaya devam eder. Fazla yüklenen bulut bu yükü taşıyamaz ve hem kar hem de yağmur aynı anda yağmaya başlar. Kışın kar yağışı gören bir bölgede yaşıyorsanız, yoğun kar yağışından önce sulusepken ile karşılaşmanız mümkündür.

Yağmur Nasıl Oluşur?

Hepimizin bildiği ve ülkemizde dört mevsim görebileceğimiz bu doğa olayı bulutlarda bulunan suyun aşırı yüklenmesi ve boşalması olarak tanımlanabilir. Yağmurun kendi içerisinde birçok çeşidi bulunmaktadır ve yapay olarak yağmur yağdırabilmek mümkündür. Ayrıca yağmurun yeryüzüne ulaşması karmaşık bir süreçtir ve bazen yağmur damlaları yeryüzüne ulaşmadan buharlaşabilir. Genel olarak yağmur en çok rastlanan ve anlaşılması oldukça basit bir hava olayıdır.

Çiy Nasıl Oluşur?

Nem, basınç ve sıcaklığın bir uyum içerisinde olması halinde havadaki gaz sıvılaşabilir. Bu durum gerçekleştiğinde yağmur yağdığını görmesek de belli cisimlerin üzerinde damlacıklar halinde su görebiliriz. Bu duruma çiy adı verilmektedir. Havanın donma sıcaklığında olması durumda Çiy yerine Kırağı oluşur. Çiy ilkbahar ve sonbahar aylarında gözlemlenebilir.

Çisenti Nasıl Oluşur?

Stratus ismi verilen bulutlar ile gerçekleşen ve oldukça küçük su damlacıklarından oluşan yağış çeşidine çisenti denir. Toz gibi yağan yağmur ismi de verilen çisenti çoğunlukla sisli bölgelerde gerçekleşir. Ülkemizde de rastlanan bu yağış türünde önünüzü görmeniz pek mümkün değildir ancak su damlarının etkisi de yok denecek kadar azdır. Ardından yağmurla karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.

Kar Nasıl Oluşur?

Kar sadece beyaz görüntüsü ve getirdiği sessizlik ile bilinse de faydası oldukça fazladır. Hava sıcaklığının donma derecesinin altına düşmesi halinde yağan kar, karasal iklime sahip ve yüksek bölgelerde daha yoğun olarak görülebilir. Kar yağışı için birçok etkenin birbiriyle uyumlu olması gerekmektedir. Kar yağacak olan bölgede hem atmosferin hem de yüzeyin donma derecesinin altında sıcaklığa sahip olması gerekmektedir aksi taktirde kar gözle görülür bir hal almayacaktır. Beyaz görüntüsünün arkasında birbirine hiç benzemeyen kristaller ve bizlere su kaynağı sağlar. Yeraltı sularının birçok kısmı yağan karın erimesi sonucu oluşmaktadır.

Dolu Nasıl Oluşur?

Dolu oldukça korkutucu ve hasar bırakan bir yağış türüdür. Oldukça nadir görülse de ülkemizde zaman zaman dolu yağışları gözlemleyebilmemiz mümkündür. Donma seviyesinin altına inen sıcaklıklarda bulunan bir bulutta katmanlar halinde boyutunu büyütür ve düşer. Dolu taneleri çok fazla kuvvette maruz kalmış yağmur ve kar tanelerinden başka bir şey değildir. Ayrıca dolu tanelerini keserek ve içerisindeki halkaları sayarak bulut içerisinde kaç kez döndüğünü ve kaç katmana sahip olduğunu öğrenebilirsiniz.

Kasırga Nasıl Oluşur?

Kasırga oldukça büyük hasarlar veren ve doğal afet olarak kabul edilebilecek bir hava olayıdır. Fırtınalı bir yağmur olayı olan kasırgada rüzgâr saatte 250 kilometreden daha hızlı eser. Bu tür bir doğa olayının içerisinde bulunmak hayatta kalma şansınızı sıfırlayacaktır. Kasırga genellikle büyük ve sıcak denizlerde gerçekleşmektedir. Bu sebeple ülkemizde kasırga gerçekleşme ihtimali yok denecek kadar azdır.

Tayfun Nasıl Oluşur?

Tayfun, Dünya üzerinde oldukça nadir gerçekleşen ancak çok büyük hasarlar bırakan bir doğa olayıdır. Şiddetli kasırga olarak da tanımlanabilecek olan Tayfun, normal bir kasırganın 1000 katı gücündedir. Günler veya aylar süren tayfun oldukça büyük bölgelere hasar verme potansiyeline sahiptir. Fakat bu tür bir doğa olayı oldukça nadir ve okyanus bulunan bölgelerde gerçekleşir. Ülkemizde böyle bir afetin gerçekleşme ihtimali neredeyse imkansızdır.

Hortum Nasıl Oluşur?

Sıcak hava ile soğuk havanın bir anda karşılaşması ile oluşan rüzgâr sonucu dönen hortumlar oluşabilir. Rüzgarların karşılaşması ve yoğuşması olarak da betimleyebileceğimiz hortumlar rüzgârın şiddetine göre etkisiz veya çok kuvvetli olabilirler. Çoğunlukla yoğun rüzgâra sahip bölgelerde oluşan hortumlar, güçlü olmaları halinde belli cisimleri oynatabilir ve rüzgârın içerisine sokabilirler. Çoğunlukla ekvatora yakın bölgelerde görülür fakat her yerde görülme ihtimali vardır.

Fırtına Nasıl Oluşur?

Fırtına rüzgârın hızlı olması halinde verilen isimdir. Bir rüzgârın saatlik hızı saatte 60-70 kilometre üzerine çıkıyorsa buna fırtına ismi verebiliriz. Fırtınalar kuvvetlerine göre hasar verebilmektedirler. Kuvvetli bir fırtına evlerin çatısını yıkabilir, düz yolda yürümenizi engelleyebilir. Bazı fırtınalarda ardından yağmur, kar veya dolu görülmesi mümkündür. Bunun sebebi ani hava değişiminin atmosferi de etkilemesi ve soğutmasıdır. Her türlü bölgede görülebilir.

Rüzgâr Nasıl Oluşur?

Atmosfer ve yeryüzü arasında bir hava basıncı bulunmaktadır. Isıyan hava yükselirken yeryüzündeki hava sıcaklığı sürekli olarak değişir. Sürekli sıcak hava ile soğuk hava arasında bir döngü oluşur. Ve bu döngüye biz rüzgâr ismini veriyoruz. Rüzgarlar çeşidine göre ayrılmaktadır ve genellikle şiddetli olmayan hava akımlarından ibarettir. Rüzgâr hızının artması durumunda yukarıda belirttiğimiz hava olayları meydana gelebilir.

Sis Nasıl Oluşur?

Hava içerisindeki su buharının yeryüzü ile temas etmesi halinde kristalleşme oluşur ve bunun çok fazla olması halinde yeryüzüne çok yakın noktada Stratus ismini verdiğimiz bulutlar oluşur. Yani gökyüzünde gördüğümüz bulutların yeryüzüne çok yakın bir noktada oluşmasına sis deriz. Sisin yükselmesi halinde çisenti ve çiy görebilmek mümkündür. Toprağı nemli tutması bakımından faydalı olarak görülse de Sis, ulaşım için oldukça kötü bir hava olayıdır.

2 Yorum

  1. Merhabalar. Ben 10. sınıf öğrencisiyim .Fizik dersi için performans ödevi hazırlıyorum.Sayfanızı çok beğendim.Burada yazılı bilgileri kullanmak istiyorum . fakat kaynakça belirmediğiniz için kullandığım bilgiler kabul edilmeyecek . bu bilgilerin kaynakçasını merak ediyorum .Geri dönüş yaparsanız sevinrim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu