Kozmos Nedir? Mikro ve Makro Kozmos Nedir?

Kozmoz eski Yunanca kökenli bir kelime. Yunanca makros ve kozmos kelimelerinin birleşimi olan bu kelimi büyük evren anlamına geliyor. Yunanlıların evrene bakış açısı bizimkinden biraz farklı. Onlar evreni her parçası birbiri ile uyumlu büyük ve canlı bir mekanizma olarak tasarlıyor.

Uyum ve denge kavramına özel bir önem veren Yunanlılar için kozmosun dengesi bizi de hayatta tutan şeydir. Kozmos içerisinde her şey olması gereken yerdedir ve kozmosun döngüsü ve hareketi de onun devamını sağlar. Kozmosun başı ve sonu yoktur. Her zaman var olan ezeli ve ebedi bir şeydir. Sadece başlangıçta düzensiz olan bir karmaşa düzenleyici bir tanrı tarafından mükemmel bir mekanizma haline getirilmiştir. Ayrıca bakınız: Ekosistem nedir?

Makro Kozmos Nedir?

Kozmos kavramını ikiye ayıran Yunanlılara göre kozmos iki şekilde düşünülür. Büyük ve kapsayıcı olan makro kozmos evrenin kendisidir. Her yeri ve herkesi kapsayan evren mükemmel bir dengeye sahiptir. Evrendeki her şey belli bir amaç için orada bulunur ve hayatı boyunca bu amacı takip eder. Yunanlılar evren, doğa ve varlık kavramlarını benzer bir anlamda kullanır. Onlara göre bunların her birisi düzen, denge ve evrenin döngüsünü anlatır.

kosmos nedir 2

Mikro Kozmos Nedir?

Mikro kozmos ise çok daha küçük bir mekanizmadır. Tıpkı evrendeki denge ve uyum onda da vardır. Mikro kozmosun dengede olması için evrenle ve de kendi içerisinde uyumlu olması gerekir. Yunanlıların düşündüğü anlamda mikro kozmos aslında insanın kendisidir. İnsanın kendisi de bir dengeye sahiptir. Evrenle uyumludur. Sağlıklı ve ruhsal olarak iyi olması için bu dengenin korunması gerekir.

kosmos nedir 3

Evren ve İnsan İlişkisi

Yunanlılar evren ve insan arasındaki ilişkiye özel bir önem vermiştir. Onlara göre bütün evrenin işleyişi insanın bilebileceği bir şeydir. Evrendeki her şey ve insanın kendisi de dört temel arkeden oluşmuştur. Bu dört maddenin, ateşsuhava ve toprağın mükemmel uyumu ve dengesi her şeyin devamını sağlar. Mikro ve makro kozmosun uyumu hem aynı ham maddeden meydana gelmiş olmalarından hem de birbirine benzemelerinden dolayıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu