Küresel Isınmanın Sonuçları Nelerdir?

Küresel ısınma atmosferde zamanla biriken ve özellikle yenilenemeyen zararlı enerji kaynakları tarafından etrafa yayılan sera gazı salınımı sonucu uzun vadede etkisini gösteren bir iklim felaketidir. İklim değişikliği gibi normal karşılanamayacak bu durum için küresel ısınma ifadesi daha doğrudur.
Ayrıca bakınız: Radyasyon nedir, radyasyonun zararları nelerdir?
Küresel Isınmaya Sebep Olan Durumlar
Küresel ısınma aslında doğa ile oyun oynanması ve yapısının değiştirilerek dengenin bozulması anlamını taşır. İnsanoğlu tarih boyunca gelişmiş, geliştikçe doğaya daha çok zarar vermiştir. Ekolojik sistem çökme noktasına gelerek canlılarda nesillerin tükenmesi durumu ile karşı karşıya gelinmiştir.
Bunun birçok sebebi vardır;
- Yenilenemez enerji kaynaklarının fazla kullanımı
- Orman yangınları
- Bilinçsiz avlanma
- Tarımsal faaliyetlerin durması
- Sanayilerde kontrolsüz atık
- Sanayi sektörü filtre kullanımının olmaması
Bu bilinçsizce geçen yaşam sonucunda küresel ısınma daha çok hissedilir hale gelerek tüm yaşamı tehdit etmiştir. Önlem alınarak bu olumsuz durum gelecek nesillere yönelik olarak düzeltilebilir. Hoyratça kullanılan kaynaklar tükenme noktasına geldiğinde ise bu çok geç olacaktır.

Küresel Isınmada Enerji Kaynaklarının Etkisi
Küresel ısınmanın en önemli sebepleri atmosfere yıllarca sıkışan sera gazı etkisidir. Bu gazlar nedeni ile hava olayları zamansız yaşanmakta ve doğanın denge halinde uzun süredir yaşaması sebebi ile bu dengeye adaptasyon sağlanamamaktadır. Denizlere atılan sanayi atıklar sebebi ile deniz canlıları ölür ve kirlilik başlar. Hava yolu ile hastalıklar yayılır.
Küresel Isınmanın Doğaya Etkisi
Birçok canlı kaybı yaşanan bu denge bozukluğu canlıların ve yaşamın dengesini alt üst etmektedir. Örneğin; bahar aylarında göç eden kuşlar artık göç mevsimlerinde zorlu hava şartları ile karşılaşmakta, göç yolunda bulunan havaalanları nedeni ile uçak kazalarına sebep olarak telef olmaktadırlar.
Bunun dışında bilinçsiz avlanmalar sonucu hayvanların nesli tükenmekte ve birbiri ile beslenen hayvanlar aç kalarak ölmektedirler. Yok edilen ormanlarda yaşayan yabani canlılar şehirlere inerek insan yaşamını tehdit etmektedir. Oksijen deposu ormanlar yok edildiğinde hayvanlar ve bitkiler evsiz, atmosfer ise oksijensiz kalır.
Alınması Gereken Önlemler
Öncelikle yeşil enerji kaynaklarına dönülmeli, zararlı enerji kaynakları sınırlı kullanılmalı. Avlanmak yasaklanmalı, orman yangınlarına, hayvan katliamına ciddi yaptırımlar gelmeli. Tarım ve hayvancılığa önem verilmeli, betonlaşma durmalı.