Periyodik Tablo Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

Periyodik tablo genel olarak fen alanında incelenen bütünüdür. Bu sistemin inceleme alanı ise elementlerdir. Elementler, periyodik tablo sayesinde bir sisteme bağlanır ve farklı alanlarda kolaylık sağlar. Bu nedenle gereklidir.

Ayrıca bakınız: Adrenalin nedir?

Periyodik Tablo Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Periyodik tablonun genel sistemi, elementlerin farklı özelliklerine bağlı olarak sıralanmasıdır. Bu özellikler; atom numarası, metal veya ametal özellikler, gibi farklı özelliklerdir.

Periyodik sistem özellikleri:

  • Elementler periyodik tabloya atom numarasına göre soldan sağa olacak şekilde dizilir.
  • Elementler; son katmanda taşınan elektron sayıları aynı olanlar alt alta gelecek şekilde sıralanır.
  • Periyodik tabloda üç ayrı grup vardır. Bu gruplar; metallerametaller ve soy gazlar olarak ifade edilir.
  • Periyodik tablonun her alanı dolu değildir. Bazı alanlara uygun özelliklerdeki elementler gelmediği için boş bırakılmıştır.

Periyodik tablonun genel özellikleri bu şekilde ifade edilir.

Periyodik tablonun sahip olduğu özellikler, farklı alanlarda kolaylıklar sağlar. Özelliklerin bilinmesi sebebiyle, yapılacak olan araştırmalarda ve buluşlarda zaman kaybı yaşanmaz.

Periyodik tablo nedir

Periyodik Tablonun Kullanım Amaçları Nelerdir?

Periyodik tablonun kullanılmasının temel amacı, elementlerin düzen içerisinde belirlenmesidir. Bu sayede hangi elementler arası nasıl tepkimeler olacağını belirlemek kolay olacaktır. Bunun yanı sıra, doğada bulunacak olan farklı elementlerin neler olabileceği ve hangi özellikleri taşıyabileceği hakkında ortalama düzeyde bir yorum yapılır. Bu sayede de bilime rehber olmuş olur.

Periyodik Tablo Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Periyodik tablo, fenni ilimler alanında tercih edilir ve doğrudan atomların ve elementlerin incelendiği bir alandır. Bu tabloya bakılarak atomların ve elementlerin yarı çapları, büyüklükleri, ağırlıkları hakkında fikir sahibi olmak mümkündür. Bunun yanı sıra; atomların son katmanında bulunan elektron sayısı, atom numarası, proton sayısına kadar yorum yapmak mümkündür.

Bu şekilde hangi durumlarda atomların yarıçap büyüklüğünün arttığı, hangi durumlarda nasıl etkileşimler sağlanabileceği konuları belirlenebilir. Aynı zamanda periyodik tabloda yalnızca tek çeşit grup bulunmaz. İki grup vardır ve bu gruplara A grubu ve B grubu metaller adı verilir. Genel olarak öğrenim ve etkileşim alanı A grubu metallerdir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu