Pi Sayısı Nedir? Tarihçesi, Kim Buldu, Kaç Basamaklı?

Pi sayısı matematik derslerinde sıkça karşılaşılan kavramlardan birisidir. Matematikte kullanılan ve genellikle 3,14 veya 3 şeklinde alınan pi sayısı nedir? tarihçesi, kim buldu, kaç basamaklı? Pi sayısına dair tüm bilgiler şöyledir;
Pi Sayı Nedir? (π)
Arşimet sabiti olarak da anılan pi sayısı dairenin çapına bölünmesiyle elde edilen bir sayıdır. Ancak bu sayı sonu olan bir sayı değildir. Bu sebeple de irrasyonel sayı olarak anılır. Pi sayısının diğer ismi ise ludolp sayısıdır. Pi sayısının işareti ise π’dir.

Ayrıca dikkatinizi çekebilir: Altın oran (Fi Sayısı)
Pi Sayısının Tarihçesi?
Pi sayısı hakkında yapılan araştırmalar bu sayının tarihinin milattan önceki dönemlere dayandığını ortaya çıkarmıştır. Yapılan araştırmalarda pi sayısına dair kanıtlar Babiller zamanını gösterir. Aynı dönemde yaşayan Mısırlıların da pi sayısını kullandığına dair bilgiler vardır. Babillerin ve Mısırlıların pi sayısının değeri hakkında net bir fikirleri olmadığını kanıtlar.
Babillerin sayıyı 3,125 olarak kabul ederken Mısırlılar ise 3,16 olarak kabul etmiştir. Babiller ve Mısırlıların dönemi M.Ö 1900’lü yıllarda yaşadıkları için pi sayısının tarihçesi de o dönemlere dayanmaktadır.
Pi Sayısını Kim Buldu?
Pi sayısını bulan ve en yakın hesaplamayı yapan kişi Arşimet kabul edilir. Arşimet M.Ö 287 yıllarında pi sayısı üzerinde çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalar sonucunda da pi sayısının 3,142 ve 3,1408 değerleri arasında bir değer olduğunu ifade etmiştir. Bu değer işlemlerde pi sayısının kabul edildiği 3,14 değerine yakın en değerdir. Pi sayısının sembolü ise Yunan alfabesinden bulunmuştur. Bu sembolü ilk kullanan kişi ise Yunanlı matematikçi Leonhard Euer’dir.
Pi Sayısı Kaç Basamaklıdır?
Pi sayısı irrasyonel bir sayıdır. Sayının bilinen kısmı 3,14 şeklindedir ve dört sonrasındaki rakamlar sonsuza kadar devam eder. Bu sebeple pi sayısının sonsuz basamağa sahip olduğu kabul edilir. Ancak bilim insanları tarafından pi sayısının basamaklarının bulunması için çalışmalar yapılmıştır.
Bu çalışmalarda son olarak 2019 yılında pi sayısının 31,4 trilyon basamaklı hali hesaplanmıştır ve bu hesaplama dünya rekorlar kitabına girmiştir. Matematik ve geometri hesaplamalarında kullanılan bu sayının ayrıca kutlanan bir günü vardır. Her yıl Mart ayının 14.günü pi sayısı günü olarak kutlanır.