Rüzgarların İsimleri ve Estikleri Yönler

Rüzgar, atmosfer sistemi içerisinde bulunan havanın dünya üzerinde paralel bir şekilde hareket etmesi sonucunda meydana gelen hava olayıdır. İnsanlar rüzgarlara değişik isimler vermişlerdir. Örnek vermek gerekirse ülkemizde farklı yönlerden esen rüzgarlar mevcuttur. Bunlar esiş yönlerinden kaynaklı olarak farklı isimler almıştır.

Ayrıca bakınız: Güneş sistemindeki gezegen isimleri

Rüzgarların İsimleri ve Estikleri Yönler

ruzgarlarin isimleri nelerdir
rüzgarların isimleri

Yıldız

Kuzeyden esen bu soğuk rüzgarın adını yerel balıkçılar vermiştir. Genel olarak Marmara Denizi ve Karadeniz üzerinden geçen soğuk bir cephenin geçişinden hemen sonra eser. Yıldız rüzgarı, yazın serin, kışın da soğuk hava taşır.

Lodos

Türkiye’nin güney batı kesimlerinden esen bu sıcak rüzgarın hızı ve hamlesi bazen 40 ve 60 Knots’a kadar etkili olur. Bu rüzgar türü denizciler açısından oldukça önemlidir.

Lodos rüzgarın genel özellikleri ise şu şekildedir:

  • Yağmurun peşinden sıcak havaya sebep olan bir rüzgar türüdür.
  • Kış mevsiminde, sıcak rüzgar olması sebebiyle karların erimesine neden olur. Bu durum da zaman zaman sel, taşkın ve su baskınlarına yol açar.
  • Estiği sürece de sıcaklıklarında normallerinden daha fazla bir artışa sebep olur.

MarmaraEge ve Batı Akdeniz’de ulaşımı etkilediği gibi de denizde ve karada mal ve can güvenliğini tehlikeye sokacak durumlara sebep olarak yaşamı etkiler.

Poyraz

Kuzeydoğudan esen poyraz rüzgarı, Karadeniz’in kuzey doğusunda yer alan kıyıları ve İstanbul Boğazı’nda hasara neden olabilecek şiddetteki soğuk rüzgardır. Güney Rusya’da oluşan yüksek basınç etkisiyle yoğun soğuk havanın güneye, yani Karadeniz’in yüzeyine doğru uzanması sebebiyle güneyde kararsız ve hamleli bir şekilde oluşur. Poyraz, kış mevsiminde ise Türkiye’nin kuzey kıyılarında kar yağışına sebep olur.

Karayel

Karayel, yağmurlu bir dönemde 2 veya 3 gün süresince devamlı bir şekilde esen kuzeybatılı bir rüzgar türüdür. Balkanların kuzeyinde ve Rusya Stepleri içerisinde meydana gelen alçak basınç merkezine bağlı olan cephe sistemlerinin geçişi esnasında gözlenir. Kış aylarında MarmaraTrakya ve Karadeniz’e kar getirir.

Keşişleme

Güneydoğudan esen keşişleme, kuru ve sıcak bir rüzgar türüdür. Etkilediği alanlarda sıcaklıkların artmasına sebep olur ve aynı zamanda havayı da kurutucu bir etkisi vardır.

Kıble

Güneyden esen bu rüzgar, oldukça sıcak ve nemli bir rüzgar cinsidir. Orta Akdeniz’de meydana gelen alçak basınç merkezi Türkiye’de bu tür rüzgarın oluşmasını sağlayan etkenlerdendir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu