Sera Etkisi Nedir? Küresel Isınma Nedir? Etkileri Nelerdir?

Dünyamız sera gazlarının etkisi ile hızlı bir şekilde ısınmaktadır. Bu da, dünya üzerindeki tüm yaşamı olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluğa sera etkisi denmektedir. Bir diğer adı ise küresel ısınmadır.

Ayrıca bakınız: hava olayları

Sera Gazları Nelerdir?

Dünyadaki sera etkisini oluşturan gazların başlıcaları, dört ana başlıkta toplanmaktadır. Su buharı % 36 ile %70 oranında, karbondioksit % 9 ile % 26 oranında, metan % 4 ile % 9 oranında ve ozon ise % 3 ile % 7 oranında bulunmaktadır.

Sera Etkisi Nedir?

sera etkisi nedir
sera etkisi

Dünyadaki atmosfer, sera görevi görerek fazla ısınmanın ve ısının dünya dışına kaçmasına engel olmaktadır. Bu görevi yapan gazlara da sera gazı denmektedir. Sera gazlarının, dünya üzerindeki yaşam için önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu gazların artması ise, güneş ışınlarının daha fazla gelmesine ve ısının daha fazla tutulmasına yani küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Bu olaya ise sera etkisi denmektedir.

sera etkisi nedir 2

Küresel Isınmayı Arttıran Sebepler Nelerdir?

Küresel ısınmayı arttıran sebeplerin başında sanayileşmenin artması gelmektedir. Bu artış, daha fazla fosil yakıtının kullanılmasına ve daha fazla zehirli gaz salınmasına neden olmaktadır. Ayrıca aşırı nüfus artışından dolayı, enerji üretim ihtiyacı da sera gazlarının artmasını hızlandırmaktadır.

Sera Etkisi Nedeni İle Küresel Isınmanın Etkileri Nelerdir?

Sera etkisi nedeni ile oluşan küresel ısınma, insan ve doğa yaşamı için oldukça olumsuz etkiler yaratmaktadır.

Bu etkilerin en önemlileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Dünyadaki sıcaklıkların önemli bir düzenleyicisi olan buzullar, daha hızlı erimektedir. Bu da daha sıcak hava ve deniz sıcaklığına neden olmaktadır.
  • Buzulların hızlı bir şekilde erimesi, okyanus ve denizlerin yükselmesine neden olur. Bu yükseliş nedeni ile de, birçok kara parçası sular altında kalarak, kullanılmaz hale gelir.
  • Aşırı ısınma geniş bir bölgede kuraklığa ve hatta çölleşmeye neden olur
  • Kış aylarının daha sıcak geçmesine neden olur. Böylece ilkbahar daha erken dönemde gelir ve uzun sürer. Bu da sonbaharın daha geç gelmesine neden olur
  • Su kaynaklarının kuruması sebebi ile birçok kıtada susuzluk baş gösterir.

Küresel ısınma ayrıca kasırgalara, çığlara ve orman yangınlarına da sebep olmaktadır. Hayvanlar bu ısınmadan dolayı göç zamanlarını ve göç edecekleri yerleri değiştirmek zorunda kalırlar. Mevsimlerin de değişmesine bağlı olarak, birçok bitki ve hayvan türünün sayısı azalabilmekte hatta yok olabilmektedir. Bu da doğal yaşamın azalması ile birlikte kıtlık sorununu da ortaya çıkarabilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu