Sıcaklık Birimleri Nelerdir?

Bir maddenin sıcaklık veya soğukluk ölçüsünün globalleştirilmesi sonucu ortaya çıkan sıcaklık ölçüleri, insanlık tarafından birçok defa farklı derecelerle klasmanlaştırılmıştır.
Uzun dönemler boyunca farklı farklı sıcaklık birimlerinin hüküm sürdüğü gibi, günümüzde de oldukça yaygın olarak kullanılan 4 farklı sıcaklık birimi bulunmaktadır.
Şimdi de bu 4 farklı sıcaklık birimleri nelerdir biz göz atalım. Ayrıca bakınız: Barometre nedir?
Sıcaklık Birimleri Nelerdir?
Şu an dünyada kullanılan 4 farklı sıcaklık birimi vardır. Bu sıcaklık birimleri ve kısa bilgiler şu şekildedir;

1. Celcius (°C)
İsveçli bilim insanı Anders Celcius tarafından 1742 yılında kendi adı ile isimlendirilmiş bu sıcaklık birimi, icat edildiği yıldan itibaren birçok devlet tarafından kullanılmıştır. Günümüzde en çok insan popülasyonunun kullandığı sıcaklık birimi olan Celcius, Türkçede ”Santigrat” kelimesi ile de özleşmiştir. Suyun donma derecesinin 0, kaynama derecesinin 100 olduğu ve daha çok Avrupa ve Asya ülkelerinde sıkça kullanılan Celcius sıcaklık birimi, Dünya’nın en yaygın kullanılan sıcaklık birimidir.
2. Fahrenheit (°F)
Çağdaş bilim verilerine göre ilk keşfedilen sıcaklık birimi olan Fahrenheit, Alman bilim adamı Gabriel Fahrenheit tarafından 1724 tarihinde kullanılmaya başlamıştır. Gabriel Fahrenheit, bu birimi soğukluk derecesini ölçmeye çalışırken bulmuş ve global ölçütlerde kaydetmiştir. Fahrenheit sıcaklık birimi daha çok Amerika kıtasında kullanılırken, suyun donma sıcaklığı 32, kaynama sıcaklığı ise 212 fahrenheit olarak global ölçütlerde kayda alınmıştır. Toplamda 1 milyardan fazla insanın kullanmakta olduğu sıcaklık birimi Fahrenheit, dünyada en çok tercih edilen ikinci sıcaklık birimidir.
3. Kelvin (°K)
İskoç Lord Kelvin tarafından global ölçütlerde kayda alınan sıcaklık birimi Kelvin, günümüzde İskandinavya ve Britanya’da bazı kesimlerin kullanmakta olduğu sıcaklık birimidir. Kelvin birimine göre suyun donma noktası 273, kaynama noktası ise 373 Kelvin olarak kabul edilmiş ve °K simgesi ile sembolize edilmiştir. Bilim ısı birimi olarak bilinen Kelvin, daha büyük ölçekli olması nedeni ile bilimsel çalışmalarda sıkça tercih edilmektedir. Dünyada en sık kullanılan üçüncü sıcaklık birimidir.
4. Reomür (°R)
Reomür termometresi olarak sıkça duyulan Reomür ısı birimi, suyun donma sıcaklığını Celcius ısı birimi gibi 0 olarak kabul ederken, kaynama sıcaklığını 80 Reomür olarak kabul etmiştir. Günümüzde üçüncü dünya ülkelerinin çok azında kullanılan Reomür sıcaklık birimi, adını Fransız fizikçi Ferchault de Reomür’den almaktadır.