Silinmiş Dosyalar Nasıl Geri Getirilir?

Bu yazımızda sizlerle Silinmiş Dosyalar Nasıl Geri Getirilir konusuna değineceğiz. Teknolojinin gelişimiyle beraber çoğumuz bu dijital çağa ayak uydurmaya çalışıyoruz. Önceleri albümlerde tuttuğumuz fotoğrafları, çekmecelere sakladığımız önemli evrakları şimdi bilgisayarlarımızın hard disklerinde veya telefonlarımızın belleklerinde saklıyoruz. Her ne kadar büyük bir kolaylık gibi görünse de bazı durumlarda keşke eski usul saklamış olsaydım dedirtebiliyor teknoloji. Bir bilgisayardan veya telefondan yanlışlıkla silebiliyoruz bu önemli dosyalarımızı. Veya başka birinin ellerinde silinebiliyor. Yine gelişen teknoloji bize bu verileri kurtarma şansını da veriyor. Gelin sizlere sabit disklerin çalışma prensibinden ve silinmiş dosyaları nasıl geri getirilir ondan bahsedelim.

Veriler Nereye ve Nasıl Kaydolur?

Hard diskler, verilerimizin uzun süre saklamak için kullandığımız veri depolama aygıtlarıdır. Manyetik bir tabaka üzerine kaplı metal plakalar hem alt kısmı hem de üst kısmı veriyi depolayan, saklayan alanlardan oluşur. Bu plakaların üçgen bir dilim olarak eşit şekilde ayrılmış olan bölümlere ise sektör adı verilir ve bir sektör 512 byte veri tutar. Sabit diskte bulunan okuma yazma kafaları diske veriyi yazan ve veriyi çeken kısımdır.

Silinen Dosyaları Geri Getirme İşlemi

Silinmiş Dosyalar Nasıl Geri Getirilir 2

Hard disk (sabit disk) aslında sanılanın aksine verileri silindiğinde komple silmiş olmaz. Veriler tekrar üzerine dosya yazılabilir bir biçim alır bellekte. Bu tıpkı kasetin üstüne tekrar şarkı kaydetmek gibidir. Bu işlemi bir takım programlar vasıtasıyla yapabiliriz. Şimdi bu programlara değinelim.

Kurtarma Araçları

1-Recuva: Programı internetten indirdikten sonra her program gibi yükleme ekranında dil ayarları ve programın nereye yükleneceği seçilip ileri tuşu ile program kurulumu tamamlanır. Daha sonra kurmuş olduğumuz Recuva programını başlatıp Tara butonu ile bilgisayarımızdaki silinen dosyaları tarayabiliriz. Program burada bize detaylı tarama seçeneği de sunuyor. İster dosya uzantısı, ister dosya biçimini seçtiğimiz takdirde sadece o uzantıda veya biçimde olan dosyalar taranıyor ve bu da zamandan kar etmemizi sağlıyor.

2-Easeus: Programı sitesinden indirdikten sonra aynı şekilde kurulumunu yapıp program ekranına geliyoruz. Bu programla silinmiş dosyalar hangi sürücüdeyse, bu flash bellek olabilir veya SD kart olabilir fark etmiyor. Programdan o sürücüyü seçip tarama işlemini başlatıyoruz.

Bu araçlar bizlere büyük bir kolaylık sağlasa da bazen silinmiş dosyalarımızı tamamen getirmiyor. Doğru sonuca ulaşmak için bu araçlar dışında piyasada veri kurtarma işini yapan uzmanlar da bulunmakta. Aradığınızı bulamazsanız bu Veri Kurtarma Merkezlerinden de destek alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu