SSD Nedir? HDD ile Arasındaki Farklar Nedir?

Bu yazımızda sizlerle SSD nedir ve HDD arasındaki farklar nelerdir konusuna değineceğiz. Bilgisayarlar daima en etkin şekilde çalışmak için yeterince iyi seviyelerde bir depolama alanına ihtiyaç duyarlar. Burada kullanılan diskin yapısı, bilgisayarın nasıl bir verim performansına sahip olacağını ortaya çıkarır. Genel olarak günümüzde kullanılan disk seçenekleri arasında HDD ve SSD sıklıkla bilgisayar sistemlerinde yer almaktadır.
Ayrıca bakınız: Oyun bilgisayarı için işlemci nasıl seçilir?
SSD Nedir? HDD ile Arasındaki Farklar Nedir?
Geçmişten bugüne kadar ağırlıklı olarak kullanılan HDD yerine günümüzde artık yaygın şekilde SDD kullanılmaya başlanmıştır. SSD diskler, HDD disklere nazaran çok daha az miktarda bileşeni bünyesinde barındırmaktadır. Bu durumsa verim kapasitesi ve hızlı çalışması açısından SSD diskleri bir adım öne çıkarır. SDD diskler mekanik parçalardan oluşmazlar. Daha çok birtakım dâhili devreler ve bellek yongaları burada sisteme hâkim olur.

HDD sisteminde, dönen disklerin üzerinde bir veri depolama işlemi gerçekleşir. Ancak diğer taraftan SSD sisteminde buna uygun gerekli hareketli parçalar olmadığından işlemler daha çok güçlü bir USB cihazının verileri depolamasına benzer şekilde gerçekleşir.
SSD Kullanmanın Önemli Avantajları
SDD diskler her şekilde yenilikçi, modern ve gelişmiş sistemler olduğundan, kullanıcılarını birçok bakımdan oldukça memnun ederler.
- Bilgisayarlar çok daha hızlı bir şekilde açılır
- Çeşitli türden uygulamaları çalıştırmak daha kolay olur
- Uzun vadede iyi bir sağlamlığa sahiptirler
- Oldukça sessiz bir şekilde çalışırlar
- Okuma yazma hızları daha yüksektir
- Ortamdaki sıcaklıktan aşırı derecelerde etkilenmezler
Tüm harika bu özellikleri nedeniyle günümüzde birçok bilgisayar kullanıcısı daha çok SDD sistemi olan cihazları tercih etmektedirler.
SDD ve HDD Fiyatlandırmaları
Fiyat konusu göz önüne alındığında HDD diskler genel anlamda bütçeye daha uygundur. SDD disklerse buna göre biraz daha pahalı bir fiyatlandırmaya sahiptir. Ancak verim performansı açısından daima SSD diskler her zaman daha iyi bir durumdadır.
HDD disklerde 500 GB minimum seviye olarak kabul edilir. SDD disklerde ise kullanıcılar eğer isterlerse fiyatları daha makul bir düzeye getirmek için 128 GB ‘a kadar minimum oranda bir tercih yapabilmektedirler.
Enerji Tüketimi
Enerji tüketimi açısından da SDD ve HDD diskleri arasında birtakım farklar vardır. SSD diskler genel itibariyle 2 ila 4 watt ölçeğinde bir enerji harcarlar. Uygun enerji tüketimi konusunda oldukça avantajlı bir yapıları vardır. Diğer yandan HDD diskler bünyelerinde hareketli parçalar bulundurduğundan enerji harcamaları biraz daha fazla olur. Bu diskler çoğunlukla 6 ila 8 watt arası bir enerji tüketimi miktarına sahip olurlar.