Şubat Neden 28 Çeker?

Miladi takvime göre birçok ay 30 ve 31 gün aralığında gün sayısına sahipken, tarihin en şanssız aylarından biri olan Şubat ayı genel olarak 28, dört yılda bir olmak üzere de 29 gün çeker. Birçok kişi tarafından merak edilen Şubat ayı için gün eksikliğinin birçok sebebi bulunmaktadır.
Şubat Ayının 28 Gün Olmasının Bilimsel Açıklaması
Günümüzde birçok modern ülkede kullanılan Grogeryan takvimine göre artık olmayan her yılda 28 gün çeken Şubat ayı, 4 senede bir 29 gün olarak takvimlere işlenmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise Dünya’nın Güneş etrafında dönüşünü 365 gün 6 saatte tamamlamasıdır. Her yıl 6 saat artan Dünya saati, 4 senede bir 24 saat olmak üzere bir gün fazla gün yaşayarak Şubat ayının 29 gün çekmesine neden olur.

Şubat Ayının 28 Gün Olmasının Mitolojik Yorumu
Doğruluğu kanıtlanmış bir bilgi olmamakla beraber Şubat ayının 28 gün çekmesi ile ilgili birçok mitolojik efsane bulunmaktadır. Bu efsaneler arasında en ünlüsü olan Sezar hikayesi ise şöyledir: İngilizce de karşılığı July olan Temmuz, Julio Sezar’ın ismine ithafen koyulmuştur ve 31 gün çekmektedir. Sezar’dan sonra dünyaya gelen bir diğer Roma kralı Augustus ise kendi ayının da 31 gün sürmesini isteyerek şanını sürdürmek ister. Bunun üzerine antik astronomlar Şubat ayından 1 gün alarak Ağustos’a eklenir.
Hangi Yıllar Şubat 29 Gün Olur?
Bilimsel olarak 4 yılda bir Şubat’ın 29 gün çektiği yıllar ”artık yıl” olarak adlandırılarak sınıflandırılmıştır. Artık yılların birçok bulunabilirlik yöntemi vardır.
Bunlardan bazıları;
- 100’ün katı olan artık yıllar, yalnızca 400‘e bölünebilir.
- Artık yılların hepsi, 4‘e kalansız bir şekilde bölünebilmektedir.
- 400‘e tam bölünebilen yıllar artık yıl olarak kabul edilmez.
Artık yılların matematiksel hesabı bu şekilde gerçekleşirken, içinde bulunduğumuz 2020 yılı da bir artık yıl olarak bilinmektedir.
Şubat Ayının Tarihteki Yeri
Süryani dilinde ”Şabat” isimli kelimenin Türkçeye evirilerek Şubat halini aldığı Gregoryen takviminin ikinci ayı olan Şubat, Roma takvimine sonradan eklenmiştir. Kış aylarına bir isim bulmayan Roma halkı, daha sonra ek olarak Ocak ve Şubat aylarını takvime eklemiştir.