TL İşareti ₺ Klavyede Nasıl Yapılır?

tl işareti ₺ gibi birçok para biriminin kendine özel bir sembolü bulunmaktadır. Dolar ve Euro gibi para birimlerinde sıkça gördüğümüz bu semboller uzun zamandır milli para birimimiz olan Türk lirasında bulunmuyordu.
Fakat açıklanan karar ile birlikte artık ülkemizde de TRY sembolü aktif olarak hayatımızın her noktasında kullanılıyor. Bu yazımızda Türk Lirası sembolü (₺) nasıl üretildi, ne anlama geliyor ve nasıl kullanılır gibi sorulara cevap vereceğiz. (Klavyede sonsuzluk işareti nasıl yapılır yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.)
TL Simgesi Kopyala ₺ ₺ ₺ ₺
Türk lirası sembolü oldukça net ve açıklayıcı bir tasarıma sahiptir. Türkiye’nin resmi para birimi olan Türk lirasını simgelemek için kullanılmaktadır. Ayrıca KKTC’de de aynı sembol kabul edilmiş durumdadır. Simge çıkmadan önce Dünya tarafından “TRY” olarak kısaltılan Türk lirası, sembol piyasaya sunulduktan sonra daha az kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından kullanılmakta ve kullanılması önerilmektedir.
TL İşareti (₺) Windows ve Mac Platformunda Nasıl Yapılır?
TL işareti özel bir karakter olarak tanımlandığı için klavyede tuş kombinasyonu yapmadan yazmanız mümkün değildir. Fakat Q veya F fark etmeden Türkçe altyapılı bir klavye kullanıyorsanız aşağıdaki tuş kombinasyonlarını yaparak ₺ sembolünü üretebilirsiniz.
- Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar için: “ALT GR+T”
- Mac işletim sistemine sahip bilgisayarlar için: “Option+T”
Bunun yanında yazımızdan ₺ sembolünü kopyalayarak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz. Kodlama kısmında ise bu sembolü kullanmak için özel kodları elde etmeniz gerekmektedir.
Telefonda (₺) İşareti Nasıl Yapılır?
Akıllı telefonlarda da “₺” sembolünü yapmak oldukça kolaydır. Bilgisayar için bahsettiğimiz kopyala yapıştır yöntemi yine burada kullanabileceğimiz gibi klavye yardımıyla da Türk lirası sembolünü yazabiliriz. Bunun için hem iOS tabanlı hem de Android tabanlı telefonlarda aşağıdaki yöntemi uygulayabilirsiniz.
- Telefonunuzda bir yere yazı yazmak için tıklayın ve klavyeyi açın.
- Klavyede sol altta bulunan ek simgeler (Genellikle “123” ile ifade edilir) butonuna tıklayın.
- Açılacak olan sekme içerisinde sayfalar arasında dolaşarak “₺” sembolünü bulabilirsiniz.
Sembole tıkladığınız anda bu sembolü yazacak ve gönderebileceksiniz. Anlaşılacağı üzere hem bilgisayar ortamında hem de mobil ortamlarda “₺” sembolünü kullanmak oldukça kolay ve hızlıdır.
Ülkemizin resmi para biriminin sembolü olan “₺” ile siz de daha profesyonel yazılar yazabilir, bu simgenin ne anlama geldiğini ve ne amaçla kullanıldığını çevrenizdekilere anlatabilirsiniz. Böylece paramızın değeri bir kez daha kanıtlamış oluruz. Umarız içeriğimiz yararlı olmuştur ve aklınızdaki soru işaretlerinizi giderebilmişizdir.
Türk Lirası İşareti Ne Anlama Gelmektedir?
Türk lirası simgesi üzerinde tasarımcılar oldukça uzun zamanlar uğraşmışlardır. Muhalefet ve bazı eleştirmenler tarafından oldukça fazla eleştirilen bu sembolde çıpa şeklinde oluşturulmuş bir L harfinin üzerinde doğu ve batı köprüsünü temsil eden iki çizgiyle T harfi bulunmaktadır. Bunun yanında L harfinin eğimli olması yükselmeyi ve güveni temsil etmeyi amaçlamaktadır.

Türk Lirası İşareti Ne Zaman Kabul Edildi?
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından başlatılan bir yarışma ile belirlenen Türk Lirası simgesinin asıl amacı Dünya üzerinde Türk Lirasının tanınırlığını arttırma çabalarıdır. 8 Eylül 2011 tarihinde başlatılan bu yarışma 1 Mart 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmış ve kullanıma sunulmuştur. O günden bu yana Türk Lirası sembolü aynıdır ve üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Türk Lirası İşareti Nerelerde Kullanılmaktadır?
Türk Lirası sembolü oldukça fazla noktada kullanılmaktadır. Günümüzde sembollerin kullanılabilmesine izin veriler her noktada Türk lirası için (₺) simgesi kullanılmaktadır. Bu simgenin kullanılamadığı yerlerde ise uluslararası standartlar gereği “TRY” kısaltması kullanılmaktadır.
Türk lirası işaretini rakamlardan sonra boşluk olmayacak şekilde kullanmak gerekmektedir. Örneğin Türk lirası sembolünü şu şekilde kullanabilirsiniz: 10₺. Bunun dışındaki kullanımlar yanlış sayılmaktadır ve kabul görmemektedir.