WAN Portu Nedir? Ne İşe Yarar?

Wan portu, modemlerin arka tarafında bulunmaktadır. Çoğunlukla, mavi renktedir. Wan portu, diğer bir değişle geniş alan ağı; Birden fazla cihazın ve alanın, birbirine bağlanmasını, sağlayan büyük ağ yapılarına verilen isimdir.
Yerel ağ bağlantılarının, birbirine bağlanmasıyla oluşan, oldukça geniş kapsamlı bir ağdır. Wan portu bağlantısına örnek olarak İnternet ağını verebiliriz. Ayrıca bakınız: Ram ve Rom nedir?
LAN (Local Area Network)
LAN, bir diğer adıyla yerel ağ bağlantısı, modem üzerinde bulunmaktadır. Yakın çevrede bulunan bilgisayarların, birbiri ile yerel bir ağ kurmasını sağlamaktadır. İş yerlerinde genel de yerel ağ bağlantıları kullanılmaktadır.
Yakında çevrede mevcut olan, tüm bilgisayarlar ile yerel ağ bağlantısı kurmak mümkündür. Kurulan yerel ağ bağlantıları ile cihazlar arasında dosya gönderimi, dosya paylaşımı gibi işlemler yapılabilmektedir. LAN portu, daha dar bir al için kullanılmaktadır.

WAN Portu Ne İşe Yarar
Wan portunun, kullanım amaçlarını, şu şekilde sırlamak mümkündür;
- Wan portu ile geniş alanda, internet bağlantısı kurulabilir.
- Wan portu ile kurulan internet bağlantısı, aktif bir şekilde kullanılabilir. Yakın bir komşu ile aynı internet bağlantısını bu sayede kullanmak mümkündür. Bunu yapabilmek, için öncelikle modeminizin LAN portuna Ethernet kablosunun takılması gerekir. Daha sonra kablonun diğer bir ucunu da, komşudaki cihazın Wan portuna takılır. Böylece aynı internetten her iki tarafta faydalanmış olmaktadır. Sorunsuz bir ağ bağlantısı için, bütün ayarların doğru bir biçimde, yapılması büyük önem taşımaktadır.
Lan ve Wan Bağlantı Farklılıkları
Aralarında bir takım farklar bulunmaktadır.
Bu farklılıkları şu şekilde sıralayabilir;
- Wan bağlantısı, LAN bağlantısına göre, daha geniş kapsamlıdır.
- Wan bağlantısının tasarımı ve bakımı LAN bağlantısına göre, daha zordur.
- Wan ile çok uzak alanlara, bağlantı göndermek mümkündür. Fakat LAN, daha yakın çevreyle bağlantı kurmaktadır.
- Wan ile yapılan bağlantılar daha uzak olduğu için, hızı düşüktür.
- Wan da hata payı daha fazladır.
- LAN bağlantılarının yönetimi, Wan bağlantılarına göre, daha kolaydır.
- LAN bağlantılarının, kurulumu ve bakımı daha kolaydır.
- Lan da hata oranı Wan‘a göre daha azdır.