Windows CMD Nedir? Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarda gördüğümüz ekranın arkasında milyonlarca satırdan oluşan kodlar vardır. Ve görselleştirilmiş ara yüzler piyasaya sürülmeden önce bilgisayarda gördüğümüz şeyler yalnızca bu kodlardı. Bugün yine bilgisayarınızda değişiklikler yapmak isterseniz ve detaylı ayarlarla işiniz varsa bu kodların içine girmeniz gerekir. Bunu da yapabilmenin modern yöntemi komut istemcisini kullanmaktır. Komut istemi olarak Türkçe’ye çevrilen CMD nedir ve nasıl kullanılır sorularına yanıt arıyorsanız doğru içerikte bulunuyorsunuz.

CMD Nedir?

Tüm işletim sistemlerinde bulunan ve bilgisayara komutlar vermeye yarayan komut istemi, Windows işletim sisteminde CMD.exe olarak adlandırılır. Açılımı Command olan CMD, kullanıcının Windows ile iletişime geçmesini sağlar. Bu yazılım ile birlikte bilgisayar üzerinde birçok noktaya erişim sağlanabilir, komutlar verilebilir ve sorgulamalar yapılabilir. Windows tarafından geliştirilen bir yazılım dilini ile CMD ekranını istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

CMD Nasıl Kullanılır?

CMD bilgisayar işleri ile uğraşıyorsanız aktif olarak kullanmanız gereken ve kullanımı düşünülenin aksine oldukça kolay olan bir yazılımdır. Bunun yanında CMD yani komut istemini açmak da oldukça kolaydır. Bunu birden fazla yöntemle yapabilirsiniz.

  • Windows arama çubuğuna “cmd” yazarak gelen siyah ekran ikonlu programı başlatabilirsiniz.
  • Win+R tuşlarına aynı anda basarak çalıştır ekranını açabilir ve bu ekrana “cmd” yazarak başlatabilirsiniz.

CMD uygulamasını açtığınızda karşınızda siyah bir ekran ve birkaç yazı göreceksiniz. İşte bu ekrana bazı kodları ve komutları yazarak belirli işlemleri gerçekleştirebilmeniz mümkündür. Buraya yazılacak kodlar oldukça fazladır ve hepsinin kullanım amacı farklıdır. Örneğin bulunduğunuz ağdaki IP numaranızın sorgulamasını da yapabilirsiniz, Python için bir kütüphane de yükleyebilirsiniz. Tüm bunları yapabilmek için gerekli komutları öğrenmeniz gerekmektedir. Bu açıdan incelendiğinde özellikle bilgisayarla çok işi olanların mutlaka bir kez uğradığı ve kullanması gereken bir sistem olduğunu anlayabiliriz.

CMD Nasıl Kullanılır?
CMD Nasıl Kullanılır?

CMD Komutları

Komut istemcisi üzerinde kullanabileceğiniz komutlar ve kodlar oldukça fazladır. O yüzden bir içeriğe tüm bu kodları sığdırmak mümkün değildir. Fakat bazı komutlar çok fazla olarak kullanılmakta ve birçok kişi tarafından aranmaktadır. Komutların çalışmasını sağlamak için CMD ekranında C:\ yazısından sonra komutunuzu girmelisiniz. Bu komutları şöyle sıralayabiliriz:

  • /sfc – Windows dosyalarını taramak ve düzeltmek için kullanılır.
  • Shutdown -s – Bilgisayarınızın 30 saniye içinde kapanmasını sağlar.
  • ipconfig – Bağlı olunan ağın bilgilerini ve cihazın bu ağdaki bilgilerini görüntülemeye yarayan koddur.
  • regedit32.exe – Kayıt defterini açmaya yarayan komuttur.
  • cleanmgr.exe – Disk temizleme uygulamasını açmaya yarayan komuttur.
  • dxdiag.exe – DirecX sürümü, ekran ve ses kartı görüntüleme, OpenGL görüntüleme ekranını açar.
  • Break, cd, copy, date, rd, mk, mkdir, if, verify, ver, type, time, start, shift, rename, pause, prompt, dir gibi komutlar da entegre bir şekilde diğer komutlarla kullanılabilmektedir.

Örnek kodlar ve komutlar çok fazla kullanılmaktadır ve oldukça basittir. Fakat daha detaylı işlemler için karmaşık kodları birleştirmeniz gerekebilir. Örneğin Python PiP kütüphanelerini yükleyebilmek için öncelikle CMD uygulamasına “python get-pip.py” komutunu girmeniz gerekir. Daha sonrasında kütüphane adreslerini girmeniz istenir. Kısacası CMD kullanım amacına göre oldukça kolay veya zor olabilir.

CMD mutlaka kullanılması ve öğrenilmesi gereken bir yazılımdır. Gelecekte bilgisayarınızda yapacağınız değişikliklerde ve düzenlemelerde mutlaka bu yazılıma ihtiyaç duyarsınız, dolayısıyla öncesinden biraz CMD bilgisine sahip olmak size çok avantaj sağlar. Umarız CMD’nin ne anlama geldiğini ve ne amaçla kullanıldığını net bir şekilde anlatabilmişizdir.

CMD kullanımı öğrendikten sonra Ağa Bağlanmak Normalden Uzun Sürüyor Hatasının çözümünü de inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu